Mejla

Eva Franchell

Stenkastande skitungar förstör för alla omkring

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Araby ligger strax norr om centrala Växjö och är en del av miljonprogrammet.
Araby ligger strax norr om centrala Växjö och är en del av miljonprogrammet.

LEDARE

Det spelar ingen roll om de är rasister på nätet eller stenkastare i någon förort. Arga unga män har ingen rätt att förstöra för sina medmänniskor.

I dagarna skriver Aftonbladet om stenkastarna i Växjöförorten Araby. Natten till den sista juni attackerades en polisbil av ett stort gäng maskerade ungdomar. "Vad väntar ni på, kasta på grisarna." Stenarna haglade över bilen och poliserna tvingades fly hals över huvud.

Sex av ungdomarna kunde identifieras och åtalas. Fem av dem dömdes senare för våldsamt upplopp och Aftonbladet har pratat med Hamid som också utpekas som gängledaren.

– Jag gick i ettan när jag började slåss. Jag vet inte varför.

Polisen provocerar

Hamid dyker upp i brottsregistret som 14-åring. Han säger att han hamnade fel och började tänka som de andra: "mannen, kommunen gör ingenting, staten gör ingenting, polisen bara provocerar och slår oss.

Nu är det inte bara ungdomarna som drabbas i Araby. Gängbråken påverkar hela stadsdelen precis som de gör i Rosengård, Bergsjön eller Rinkeby.

Det är alltid de vanliga invånarna som drabbas hårdast. När stenarna viner är det dagisbarnen, mammorna och pensionärerna som får en allt otryggare närmiljö. Det är de som hotas när deras bostadsområden smutsas ner och får dåligt rykte.

När de unga tar över tränger de tillbaka allt vanligt liv.

Väljer brotten

Murad är pappa till en av de dömda ungdomarna:

– Araby har förändrats mycket. Barnen som var små har nu vuxit upp och många har fått problem. Jag vet inte var de får detta ifrån, att de ska vara arga på polisen, på samhället och på svenskarna.

Många av gängmedlemmarna är unga, de borde fortfarande gå i skolan eller hänga på fritidsgården. Det finns alternativ även om just de här ungdomarna inte verkar acceptera dem. När de i stället begår brott gör de faktiskt aktiva val och det är klart att de måste stå till svars för sina gärningar. Men det räcker inte med polis och domstolar.

Gängbråken måste mötas av ännu starkare motkrafter. Hela samhället måste visa de här skitungarna att det är nog nu. I Malmö ser man mammorna som nycklar till en effektiv brottsbekämpning. Mödrar kan både ge kärlek och sätta gränser, men det förutsätter att mammorna har egen styrka. De behöver bra bostäder, jobb och självförtroende nog för att fostra stökiga tonåringar.

Sen kan de gå ut och visa sina söner vad verklig respekt egentligen är för något.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle

Växjö

Eva Franchell