Somar Al Naher

Sverige blir ett skitland

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En del av de som flyr kriget i Syrien har kommit till Sverige, men nu är det allt färre som kommer. Sverige har fått rykte om sig att vara ett tufft land. I morgon kan det bli ännu mycket tuffare.
En del av de som flyr kriget i Syrien har kommit till Sverige, men nu är det allt färre som kommer. Sverige har fått rykte om sig att vara ett tufft land. I morgon kan det bli ännu mycket tuffare.

I dag uppmärksammas inter­nationella världsdagen för flyktingar, som en sorts påminnelse om att det inte är försent än. I morgon kommer riksdagen att rösta om de nya asylreglerna. Än finns det möjlighet för riksdagsledamöter som håller humanism och mänskliga rättigheter högt att agera och stoppa vansinnet.

Splittrar barnfamiljer

En av de stora inskränkningarna i asylrätten, som regeringen vill införa, är en treårig lag som innebär att permanenta uppehållstillstånd ersätts av tillfälliga. Rätten till familje­återförening blir i princip omöjlig. Försörjningskravet utökas ytterligare och permanenta uppehållstillstånd kopplas till arbete.

I praktiken innebär detta att den svenska feministiska regeringen splittrar barnfamiljer och andra som vill leva med sina

käraste. Varför?

Människor som inte vill gå under i inbördeskrigets Syrien tvingas antingen fly från al-Assad-regimen, som enligt FN håller på att utrota sin egen befolkning, eller från terrorsekten IS. Sedan tvingas flyktingarna att betala hutlösa summor till smugglare för en farlig flyktväg. Väl i Sverige kommer flyktingarna att plågas ytterligare genom att hållas skilda från sina familjemedlemmar.

Den fråga man ställer sig är vad barnen har gjort för att förtjäna denna behandling. Nära och kära är kanske den pusselbit som är viktigast i processen att hela sig själv och gå vidare med sitt liv.

Kritiken mot de nya reglerna – som kommit från allt ifrån fack till myndigheter – har varit massiv.

Rubbad maktrelation

Det är anmärkningsvärt att just Socialdemokraterna inte lyssnat mer. De nya reglerna innehåller ett undantag som säger att den som lyckas bli anställd ska kunna få permanent uppehållstillstånd.

Hur Socialdemokraterna – ett parti som säger sig värna arbetarklassens intressen – så radikalt förändrar maktrelationerna mellan arbetsgivare och anställd är anmärkningsvärt.

Dessutom menar fackförbundet TCO att tillfälliga uppehållstillstånd kommer att leda till en försämrad etablering på arbetsmarknaden. Man är o­rolig för att människor med högre utbildning kommer att ta ett enklare jobb i stället för att validera sina kunskaper.

Vem kan bli sämst?

Så varför gör regeringen detta trots att så många experter och remissinstanser har prote­sterat?

Det finns egentligen bara ett svar: regeringen vill inte att människor söker asyl här.

Genom att göra det så oattraktivt som möjligt att komma till Sverige ska vi skicka en signal om att detta är ett skitland för människor att söka skydd i.

En gång i tiden tävlade länder om att vara bäst i världen. Nu för tiden tävlar europeiska länder om vem som kan bli det sämsta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.