Mejla

Daniel Swedin

Skatteparadisen är farliga för oss

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Närmare 70 procent av svenskarna kan tänka sig att betala högre skatt, om man vet säkert att pengarna går till välfärden. Med tanke på att Konjunkturinstitutet flaggat för att det kommer behövas rejäla skattehöjningar för att vi ska kunna klara dagens nivå på skola, vård och omsorg så är det förstås bra.

Globalt klansamhälle

För den finansminister som till slut måste göra det nödvändiga bör det alltså gå att argumentera för högre skatter.

Samtidigt finns det en rad svenskar som gör allt för att inte behöva bidra till välfärd, försvar eller nya vägar. Via skatteparadis undanhålls drygt 40 miljarder skattesystemet. Det hade räckt för att finansiera 100 000 nyanställda undersköterskor eller skolgång för 400 000 barn.

18 månader efter den så kallade Panamaläckan - som visade hur förmögna personer sluppit undan skatt och gömt stora summor pengar i skatteparadis genom brevlådeföretag - briserade i går ett nytt avslöjande. En ny läcka, gigantisk till sin omfattning, med dokument granskade av 382 journalister i 67 länder, visar hur världens rikaste genom fusk och avancerad skatteplanering drar sig undan det gemensamma.

I läckan - som kallas #ParadisPapers - hittar vi kungahus, toppolitiker, näringslivshöjdare om vart annat. Det handlar om ett globalt klansamhälle som styrs efter egna uppfattningar och vad som är rätt och fel. Det handlar om penningtvätt, korruption, brott mot sanktioner, skatteflykt och avancerade upplägg som gjort lagliga av tjänstvilliga högerpolitiker. Och det handlar om 2 000 svenskar.

En av dem är Leif Östling, i dag ordförande för Svenskt Näringsliv och tidigare chef för lastbilsjätten Scania. Han har gömt undan aktier värda 30 miljoner kronor i ett bolag på Malta för att undvika skatt. Han tycker skatterna är för höga i Sverige och att han inte får något tillbaka för det.

Malta är inte Sverige

De skatter du och jag betalar går bland annat till att Scanias alla anställda kan åka till och från jobbet, att de kan ha sina barn på förskola eller i skolan. Att de anställda är utbildade. Där vill inte Leif Östling vara med. Och om alla svenskar skulle bete sig som Östling skulle inget av de företag han styrt över kunnat existera. Att Scania eller SKF ligger i Sverige och inte på Malta beror på vilket sorts samhälle vi byggt med hjälp av våra skatter.

De nya avslöjandena visar återigen att de spelregler som finns inte gäller lika för alla. Utan den tilliten kommer vår samhällsmodell knäckas, med oöverbryggbar misstro och sociala och politiska konflikter i spåren.

Det är ett alldeles för högt pris att betala för att slippa göra rätt för sig.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.