Ledare

Danmarks flyktingpolitik visar att botten är nära

Långtidsarbetslösa invandrare ska övertalas att åka hem

Av: 

Lina Stenberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nu ska syriska flyktingar skickas tillbaka. Som enda europeiskt land har Danmark tagit detta kontroversiella beslut. Nyligen fick 94 syrier ett meddelande om deportation från danska myndigheter.

Enligt Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S) beror beslutet på att vissa områden i Damaskus är "säkra", trots brinnande krig.

Detta går emot UNHCR och Amnesty bedömningar. "Det sker godtyckliga arresteringar och folk försvinner, men trots det hävdar Danmarks regering att situationen inte är tillräckligt allvarlig för att motivera uppehållstillstånd", säger en representant för Amnesty till DN.

Sverige tar efter Danmark

Danmarks restriktiva hållning i migrationsfrågan är inget nytt. Under flera decennier har vårt södra grannland gått före i en race to the bottom. Och det har inte skett obemärkt. Över tid har skrämmande många av deras idéer flyttat in också i den svenska debatten.

Det kan liknas vid en dans, det som sker mellan de två grannländerna i frågan. När Danmark lanserar en ny politik förfasas vi. Men efter en tid har de danska idéerna fått fötter och plötsligt är de rumsrena även här.

Frågan är hur många år det dröjer innan den här retoriken också blivit normal här.

Så har det sett ut i diskussioner om stängda gränser, om språktest och om krav på ekonomiskt oberoende för medborgarskap.

Intressant nog verkar svenska politiker inte få nog av Danmark just nu.
Svenska socialdemokrater lyfter ofta det danska systerpartiet som en förebild, som kombinerar en restriktiv migrationspolitik med en expansiv välfärdspolitik.

Och både Ulf Kristersson och Ebba Busch har hyllat Danmarks tidigare justitieminister Sören Pape Poulsen, efter en kontroversiell satsning mot brottslighet.

Muslimer är problemet

Varningsklockorna borde dock ringa, särskilt efter SD:s partisekreterare Richard Jomshoffs uttalanden i SVT:s 30 minuter. Det är Danmark, inte Ungern eller Polen, betonade han, som är den stora förebilden.

Nu säger statsminister Mette Fredriksen att asylmottagandet t i landet ska ner till noll. 9 000 långtidsarbetslösa invandrare ska i ett första led kallas till samtal för att övertalas att åka "hem". Och justitieminster Kofod pekar ut människor från muslimer från Afrika och Mellanöstern som det stora problemet för landet.

Frågan är hur många år det dröjer innan den här retoriken också blivit normal här. Innan samma politik blir verklighet.

Danmark visar hur nära botten vi är också i svensk flyktingpolitik.

Publisert:

LÄS VIDARE

Anderssons vårbudget – medicin mot SD:s gift

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationspolitik

Ebba Busch

UNHCR

Ungern

Danmark

Ulf Kristersson

Polen