Mejla

Anders Lindberg

Centern gasar mot stupet i högre fart

Att stoppa SD var visst inte så viktigt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

– Det här är inget sällskapsspel det handlar om, för oss är det politiska sakfrågor som ligger i grunden. Vi kommer inte att inleda budgetsamarbete med Vänsterpartiet, det har vi varit jättetydliga med, säger Centerns vice ordförande Anders W Johnson till P4 Gävleborg.

Där kom det där ordet igen.

”Tydlig”

Vänsterpartiet har varit ”tydliga” med att de fäller regeringen om den lägger fram förslag om marknadshyror. Därmed är det inte deras ansvar att de fäller regeringen, tycker de.

Centerpartiet har i sin tur varit ”tydliga” med att inte budgetförhandla med Vänsterpartiet, så inte heller de har något ansvar för att lösa situationen.

”Tydlig” är politikens friskrivningsklausul. Utan personligt ansvar.

Problemet är i grunden samma som efter valet 2018. Ingen har majoritet i riksdagen och om partierna inte förhandlar och kompromissar så är det inte möjligt att bilda någon regering alls.

Efter att regeringen föll i måndags hoppade Liberalerna av Januariavtalet. Det innebär att även om Stefan Löfven skulle lyckas bli vald igen efter några talmansrundor så skulle han inte längre ha möjlighet att få igenom sin statsbudget i riksdagen.

Och utan kontroll över den ekonomiska politiken har du egentligen ingen regering. Om Löfven återväljs nu kan Socialdemokraterna mycket väl få gå till val 2022 med en budget från Moderaterna och Kristdemokraterna i ryggen.

För att Socialdemokraterna ska vinna i budgetvoteringarna krävs annars att S, C, MP och V röstar för, det skulle ge 175 mandat vilket är en marginal på en riksdagsledamot.

Men Centerpartiet säger nej. Både till att stryka punkt 44 i Januariavtalet om marknadshyror i nyproduktion av hyresrätter och till att budgetförhandla med Vänsterpartiet.

Annie Lööf kör istället vidare mot stupet i allt högre fart. Nedanför ligger inte bara regeringen Löfven i bitar. Där väntar även Jimmie Åkesson.

Centerpartiet har lovat att inte agera så att en regering med stöd av SD bildas. Det har de varit ”tydliga” med. Nu gör de tvärtom.

Konsekvenserna av om Annie Lööf inte är beredd att ändra sig är sannolikt att Sverige står inför ett år av politisk turbulens, möjligen ett extraval och sedan en regering ledd av Ulf Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna.

En sådan regering skulle dessutom sannolikt få igenom sin budget eftersom oppositionen till den ju är splittrad.

Detta är möjligt att undvika om Centen bara sätter sig ner med Vänsterpartiet.

Anders W Jonsson har rätt i att politik inte är något sällskapspel. Det handlar om verkliga frågor, riktiga människors liv och framtid.

Centerpartiet har nu i sin hand möjligheten att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande. De är oansvarigt att inte använda den.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.