ÅSIKT

Assange bör utlämnas till Sverige - inte USA

Julian Assange ska inte få domptera rättvisan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Victoria Jones / TT NYHETSBYRÅN
Svensk åklagare återupptar förundersökningen mot Julian Assange som gäller misstanke om våldtäkt.
LEDARE

I förmiddags kom beskedet att den svenska förundersökningen mot Julian Assange ska återupptas på nytt. På pappret kan det kännas som en fortsättning på en historia utan ände. Men för två kvinnor och det svenska rättsväsendet handlar det faktiskt om upprättelse.
Advokaten Elisabeth Massi Fritz företräder en av kvinnorna som anmälde Assange för våldtäkt sommaren 2010.

Hon beskriver dagens besked som glädjande.
– Hon har varit besviken, men i dag har hon nu igen fått tilltro till svenskt rättsväsende, sa Massi Fritz om sin klient på dagens presskonferens.
Det har snart gått nio år sedan Assange anklagades för sexbrott mot två kvinnor efter ett besök i Sverige. Kvinnorna polisanmälde Wikileaks-grundaren som häktades i sin frånvaro. Det blev startskottet för den galna cirkusen kring Assange.

Kamp mot klockan

Den forne yttrandefrigetshjälten har under de här åren transformerats till en rätt tragisk figur som suttit instängd på Ecuadors ambassad i London. På senare år har han mest varit omskriven för att varken ha tagit hand om sin personliga hygien eller den slipsförsedda katt han haft som sällskap inne på ambassaden.
Nu inleds en kamp mot klockan för den svenska vice överåklagaren Eva-Marie Persson, som återupptar förundersökningen vid åklagarmyndigheten i Göteborg. För fyra år sedan preskriberades det misstänkta brottet – sexuellt ofredande och olaga tvång – mot den ena kvinnan, och den 17 augusti nästa år löper preskriptionstiden ut för den misstänkta våldtäkten.

Storpolitisk dragkamp om Assange

Sverige är inte ensamt om att ha utfärdat en arresteringsorder, även USA vill att Assange ska utelämnas från Storbritannien, där han redan avtjänar ett fängelsestraff för att ha brutit mot brittiska borgensregler.
Risken är minst sagt stor att USA:s allierade tycker att amerikanernas brottsmisstanke – förberedelse till dataintrång – överskuggar en nio år gammal våldtäktsanklagelse i Sverige. Men den storpolitiska dragkampen borde vara sekundär. En våldtäkt är ett mycket grovt brott mot en fysisk person, den misstanken borde rimligen väga tyngre.

Många misstag har gjorts under de gångna åren, även från svensk åklagarsida. Länge rådde något slags ställningskrig mellan parterna där Sverige krävde att Assange tog sig hit för förhör i stället för att bara åka över till London och fått det över stökat.

Snart kanske vi kan sätta punkt för den här historien. Två kvinnor får äntligen få ett avslut och kan gå vidare med livet. Överåklagarens besked i dag är en viktig signal om att det svenska rättssystemet inte låter sig styras av en skicklig domptör.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM