Mejla

Pernilla Ericson

Corona-krisen ger oss svar om klimatkampen

Biltillverkare ska göra respiratorer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tillverkningsindustrin kan få nya uppgifter i krislägen. Bild från Mercedes biltillverkning.
Tillverkningsindustrin kan få nya uppgifter i krislägen. Bild från Mercedes biltillverkning.

LEDARE

Tänk om, tänk nytt. Budskapet har funnits med som en ständig uppmaning i klimatrörelsen. Lyssna på vetenskapen och ställ om. Brittisk bilindustri ska nu börja tillverka respiratorer, rapporterar Sveriges radio, och det är svårt att inte dra paralleller till klimatkrisen.

Den brittiska regeringen förhandlar just nu med landets tillverkningsindustri, bland annat biltillverkarna, om att ställa om produktionen till att framställa respiratorer. Såväl bilbolaget Rolls Royce som maskinföretaget JCB och Unipart väntas anpassa produktionen för krisläget. Samtidigt ska sjukvårdspersonal inom andra specialiteter snabbutbildas, för att kunna hantera respiratorer. Det här är idéer som kan komma att kopieras.

Att bekämpa coronaviruset med kraft kräver att tänka nytt, att lyssna på experter och att skippa trögflytande byråkrati när nöden kräver det. Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, lyfte frågan på Twitter:

“OTROLIGT viktigt i epidemilägen är att glömma en massa regler om upphandlingar, dokumentation, anställningsstopp. Prioritera genast att skaffa fram den utrustning som vården kräver. Till varje pris och väldigt snabbt. Juridiken får man ta sedan.”

Det kommer att komma en tid när vi får reflektera över vad vi gått igenom.

Vi står mitt i en pandemi som även slår hårt mot ekonomin, men vi får också positiva signaler om hur den kan besegras. Vi tar oss igenom det här. Det kommer att komma en tid när vi får reflektera över vad vi gått igenom. Då kan spår av omställningen i coronakrisen tas med i kampen mot klimatkrisen.

Trots framgångarna för vindkraften i Sverige har exempelvis satsningen på vind inte gått fort nog, ibland bromsad av försvaret. Vi skulle kunna rusa fram mot en omställning, om vi vågade tänka nytt. Var kan vi dra nytta av naturlig energialstring, av solceller, av kraften i vår långa kustlinje?

Tillverkningsindustrin skulle kunna få nya uppdrag, vilket skulle ge fler jobb. När den här förfärliga krisen är över, så har vi också fått svar om vår förmåga att ställa om.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

I kristider vill jag höra hennes röst

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Agnes Wold

Sverige

Fordonsindustri

Vårdgarantin

Klimathotet