Ingvar Carlsson: ”SD måste mötas hårdare”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ingvar Carlsson och Ann-Marie Lindgren kommer i dagarna ut med boken ”Vad är socialdemokrati?”
Ingvar Carlsson och Ann-Marie Lindgren kommer i dagarna ut med boken ”Vad är socialdemokrati?”

Aftonbladet ledares podcast Den ideologiska frågan träffar i Ingvar Carlsson, tidigare statsminister och S-ledare, och Ann-Marie Lindgren, ideologisk nestor i Socialdemokraterna.

Tillsammans har de i dagarna gett ut boken ”Vad är Socialdemokrati?” på Tiden förlag.

Båda betonar att vi lever i en tuff tid för demokratin.

– Demokratins verkningskrets, möjligheten att få effekt för demokratiskt tagna beslut, den har krympt. Och det betyder egentligen att medborgarnas inflytande, det varierar med tanke på var man befinner sig i det ekonomiska systemet, säger Ann-Marie Lindgren.

I brist på vänsteralternativ söker sig människor i dag till högerpopulistiska partier och arbetarväljare i USA och i många europeiska länder går i dag till denna typ av rörelser.

– Och då tror jag inte det handlar enbart om invandring även om det finns med som en mycket stark faktor utan det är just känslan av utanförskap. Och ofta då utanför de stora städerna där man känner att den servicen man vill ha, det stöd man vill ha, den trygghet man vill ha, den undergrävs. Man känner sig ganska maktlös och då blir det till att börja med en protest, man väljer ett parti som är allmänt oppositionellt och man bryr sig inte så mycket om det andra, säger Ingvar Carlsson.

I ”Vad är Socialdemokrati?” går författarna igenom hur maktförskjutningen från arbetare till investerare och kapitalmarknader påverkat samhället och förändrat förutsättningarna för politiken.

– För att förstå det som händer idag så måste man se den skada som nyliberalismen har gjort på välfärdsamhället. Och jag måste säga att jag underskattade från början kraften och uthålligheten i nyliberalismen. Jag trodde att folkhemmet var så djupt förankrat att man inte skulle få någon framgång. Men tyvärr måste jag ju erkänna i efterhand att kraften och uthålligheten var stor och då får det idag de effekterna att människor ibland söker sig högerut, säger Ingvar Carlsson.

I en allt mer komplex tid av globalisering, digitalisering, klimatförändringar och politisk polarisering argumenterar Ingvar Carlsson och Ann-Marie Lindgren för att socialdemokratins traditionella värderingar om frihet, jämlikhet och solidaritet fortfarande är centrala.

Både i samhällsanalysen och för att en ny generation ska kunna gå från ord till handling.

Hela samtalet kan du lyssna på nedan. Eller där poddar finns som Itunes A-cast

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.