Mejla

Jenny Wennberg

Statens vinstjakt satte människor i respirator

Hade vi accepterat det om gruvorna låg i Stockholm?

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Carl-Johan Utsi / TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som staten krävde att vi inte skulle samlas för att sörja våra döda skickade LKAB 800 människor till gruvan i Malmberget för att göra underhåll.

Nu sprids Covid-19 i Malmberget och Gällivare.

Statens överhöghet kan inte uttryckas tydligare än så.

LKAB ägs av staten. Ett bolag som köper upp hem och skickar ner hela samhällen i gruvhål. Stora delar av Malmberget är numera en krater och gamla Kiruna slukas sakta av företaget.

Det här behöver man ha med sig när man utvärderar LKABs agerande mitt i pandemin, precis som att det i Gällivare bara finns 3 respiratorplatser i normalfall, platser som även ska räcka till bland annat de som bor i Kiruna. Det handlar alltså inte om en vård med oändliga resurser. Det betyder också att smittspridningen i Gällivare resulterat i att patienter fått flygas till bland annat Kalix, Sunderbyn och Piteå.

Startade i gruvan

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten är tydlig; coronautbrottet startade i gruvan. Situationen vid underhållsarbetet i gruvan kommenterade Torbjörn Espling, verksamhetschef vid Region Norrbotten, i helgen i Aftonbladet med följande ord:
"Då har man väl lite missat det här grundläggande, med social distansering och att tvätta händerna."

Från LKABs, det vill säga statens sida, är det däremot helt andra tongångar som letar sig ut i landet om coronautbrottet som belastat vården i regionen. Till SVT Norrbotten säger den tillförordnade presschefen att man ska vara försiktig med att peka ut enskilda bolag.

Statens agerande genom LKAB har uppenbarligen försatt människorna, Gällivare kommun och Region Norrbotten i en situation som borde ha kunnat undvikas. När andra företag skickat hem flera tusen anställda för att bidra till att minska smittspridningen i en sjukvårdstät region som Stockholm, väljer LKAB att skicka in 800 människor för att göra underhåll i en gruva i Norrbotten, en region där det är långt mellan sjukhusen och förutsättningarna i vården ser helt annorlunda ut än i Stockholm.

Webbsända begravningar

Samtidigt säger staten att vi ska ta ansvar. Och det har vi gjort. Vi har sörjt våra döda via webbsända begravningar, vi har hållit distans, vi har gett avkall på så mycket, för att det krävs. LKAB prioriterade däremot underhållet av maskiner. Kött och blod väger uppenbarligen lätt mot järnmalm och statens möjligheter till profit. För naturligtvis handlar det om profit. 2019 var LKABs vinst över 10 miljarder, 6 av dem delades ut som vinst till staten.

Underhållet i gruvan i Malmberget kostade av allt att döma smittspridning, hårt belastad vård och människor i respirator.

Hade vi accepterat det om LKABs gruvor legat i Stockholm?

Knappast.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Vad tycker du? Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.