Högern har skjutit KU:s arbete i sank

Ingen kommer att lyssnar på kritiken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Riksdagens konstitutionsutskott riktar skarp kritik mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Redan i går kunde Aftonbladet berätta om de hårda förhandlingarna inför dagens presentation av årets granskningar i KU.

Resultatet är ärligt talat inte särskilt överraskande. Att de riksdagsledamöter som för bara en vecka sedan ville avsätta Annika Strandhäll fortfarande är rasande kan inte förvåna någon. Men också minoriteten, bland annat Strandhälls socialdemokratiska partikamrater, har anledning att ha synpunkter på hur det gick till när Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler fick sparken.

Dokumentationen saknas

Ett enigt konstitutionsutskott konstaterar att vittnesmålen om vad som hände när Begler fick lämna sitt jobb skiljer sig åt, och att någon egentlig dokumentation inte går att få tag på. Dessutom tycks regeringen inte ha lyssnat på styrelsen för Försäkringskassan. Det är för dåligt, särskilt som statliga tjänstemän i Sverige ska ha stort oberoende. Men någon grund för att avsätta Strandhäll är det inte.

Dagens betänkande hade kunnat bli en viktig signal till svenska regeringar. Med förra veckans förhastade misstroendevotum och alla överord har oppositionen i stället kortslutit riksdagens viktiga granskningsfunktion. Och allt för en billig partipolitisk markering.

Det är illa. En vacker dag kommer vårt politiska system behöva en fungerande process för att granska regeringen och utkräva ansvar av ministrarna.
Ändå är det egentligen varken Strandhäll, Begler eller Konstitutionsutskottet under moderaten Karin Enström som är de verkliga förlorarna i de senaste veckornas politiska spel. Det är alla människor som är beroende av en fungerande sjukförsäkring.

Systemet har havererat

Medan riksdagsledamöterna diskuterat regeringens hantering av ett personalärende fortsätter nämligen det systemhaveri som är grunden för hela saken.

I dag kunde Dagens Eko berätta att en privatperson begärt ut alla beslut om sjukpenning som berör anställda på Försäkringskassan. Resultatet är tankeväckande. När det gäller myndighetens egen personal var andelen avslag bara en tiondel så stor som bland befolkningen i genomsnitt.

Naturligtvis bevisar siffrorna ingenting. Kanske beror de på tillfälligheter. Det är sannolikt att Försäkringskassans personal kan reglerna bättre än oss andra, och att de därför inte ansöker om ersättning de inte har rätt till. Någon påstod att handläggarna har lättare att sätta sig in i de krav som ställs på kollegorna än på andra. Att skillnaden skulle bero på att myndighetens medarbetare medvetet gynnas är det hur som helst ingen som verkligen tror.

Ändå pekar uppgifterna på problemet. Människor litar inte på sjukförsäkringen och inte på Försäkringskassan. Och de har goda skäl eftersom systemet inte fungerar.

Det är en kritik riksdagen verkligen skulle kunna rikta mot regeringen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.