Mejla

Pernilla Ericson

Fascister bygger ”hbtq-fria” zoner

"Vi är rädda att det blir som under nazisttiden”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Polska paret Dawid och Jakub är gifta. Vackra bilder av makarna pryder deras instagramkonto. Stora Roxette-fans som de är, har de haft nöjet att möta Per Gessle i Sverige på QX-galan.

Nu planerar de att lämna Polen – medan tid är.

"Vi är rädda att det blir som under nazisttiden. Situationen kan komma ur kontroll och då kan det vara för sent för oss att lämna landet”, säger de till tidningen QX.
En tredjedel av Polen har nu deklarerat sig som ”hbtq-fritt”. Kommuner på en yta motsvarande Ungerns storlek har antagit resolutioner som diskriminerar hbtq-personer. Detta som en följd av nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ”familjepolitik”. På digitala kartan ”Atlas of hate” markerar aktivister utbredningen.

Vår frihet har monterats ner bit för bit.

“Först trodde vi att det bara var tillfälligt och att det polska folket inte skulle tillåta det här. Men nu har det gått fem år och vår frihet har monterats ner bit för bit”, berättar paret för QX, som flitigt rapporterat om det ökande hotet mot hbtq-gruppen i landet.
Vissa kriser bubblar upp snabbt och väcker starka reaktioner. Coronavirusets utbredning ställer stora krav på krisberedskap och en sjukvård och smittspårning med hög kapacitet. Att Turkiet nu använder människor som flyr från kriget i Syrien som brickor i ett spel visar med iskall tydlighet Europas cyniska relation till landet. Annat sker gradvis.

När man talar om fascismens utbredning i Europa används ofta liknelsen med grodan i grytan där vattnet långsamt blir varmare. Pressfriheten bryts ner, man tar bit för bit kontroll över rättsväsendet och yttrandefriheten. Påståendet att även polacker har skuld i Förintelsen av judar under andra världskriget kan numera bestraffas med tre års fängelse i Polen.

Grodan kokar för fullt när man drar upp gränser mot människor baserat på vem de älskar eller har sex med. När ledande politiker hävdar att ”hbtq-ideologin hotar moralen och hälsan hos polacker”. Konservativa tidningen Gazeta Polska delar med pappersupplagan ut klistermärken med hqtq-fientliga budskap. Det hat politiker godkänner och förmedlar gör avtryck hos befolkningen. Hoten ökar mot Pride-arrangemang i Polen.

Nu blir det ännu viktigare att demonstrera solidaritet på Pride-festivaler i Sverige och i övriga Europa. Regnbågsflaggorna måste vaja stoltare än någonsin i år.
Och i EU-parlamentet måste man reagera på allvar. Strax före jul uttryckte man “djup oro” för i synnerhet utvecklingen i Polen, och ökningen av antalet attacker mot hbtq-gruppen i medlemsländerna. Alla svenska EU-parlamentariker röstade för resolutionen – utom Sverigedemokraternas tre ledamöter som lade ned sina röster.

Hur märks det att man inte markerat tillräckligt mot fascismens framfart? Jo, den fortsätter.
Dawid och Jakub vill lämna landet.

Vilken grupp ska angripas härnäst i Polen?

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Klandrar du Polen för Förintelsen kan du få fängelse

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hbtq

EU-parlamentet

Europa

Andra världskriget

Förintelsen

Pressfrihet

Politik