Sjukt med whisky för 1,3 miljoner på bolaget
Kristersson har ingen anledning att skåla
Någon i Sverige kanske njuter av en mycket exklusiv whisky ikväll. I veckan sålde Systembolaget sin dyraste flaska någonsin. Det var whiskyn "The Macallan, Red Collection 60 Years" från Skottland.
Flaskan lades ut på Systembolagets hemsida klockan tio i måndags morse. Vid lunchtid var den redan såld. Prislappen? 1 280 000 kronor.
Systembolaget säger att köparen gjort en bra affär. Flaskan kan vara värd upp till 4,4 miljoner kronor om den säljs vidare på auktion.
Dyrare än guld
Det är svårt att förstå hur en flaska whisky kan kosta nästan dubbelt så mycket som guld per kilo. Ännu mer förvånande är att någon har råd att lägga så mycket pengar på en flaska sprit.
Men egentligen är det inte så konstigt. Sverige har fått en grupp superrika som inte påverkas av inflation eller ekonomiska kriser.
Enligt Financial Times är de svenska miljardärernas förmögenheter bland de största i världen, bara överträffade av banklandet Schweiz i Europa.
Tidningen skriver att Sverige är helt extremt när det kommer till koncentrerad rikedom. Alltså att några få äger en stor del av landets samlade tillgångar.
Sverige är extremt
Andreas Cervenka på Aftonbladet har i sin bok "Girig-Sverige" beskrivit hur antalet miljardärer i Sverige har exploderat på bara några år.
Lilla Sverige är nu det sjuttonde landet i världen med flest miljardärer och miljonärer.
Samtidigt har de med låga inkomster fått det svårare. Under de senaste 18 åren har den femtedel av befolkningen med lägst inkomster fått i snitt drygt 1 000 kronor mer i plånboken efter att hyran är betald. Det visar rapporten ”Alla får det inte bättre” från tankesmedjan Katalys.
Den rikaste femtedelen har istället fått 25 000 kronor mer kvar efter hyran.
Och det är siffror från innan inflationen sköt i höjden. Sedan dess har bostadshyrorna ökat snabbt och matkassen kostar betydligt mer.
Dyrare tacomiddag
Bara tacomiddagen till fredagsmyset har blivit 30 procent dyrare.
Skattereformer som jobbskatteavdrag och sänkta skatter för de rika har gynnat de som redan har pengar. Det har samtidigt minskat statens inkomster och försvagat välfärden.
Enligt en ny mätning från EU har Sverige halkat efter i välfärd och ligger nu på en delad femteplats, efter ett land som Slovenien. Anledningen är vår höga arbetslöshet och ökande inkomstskillnader.
Det är en bedrövlig utveckling.
Ulf Kristerssons regering har ingen anledning att skåla ikväll.