Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Fråga Carl-Oskar Bohlin var ditt skyddsrum är

Regeringen luras om satsningar på det civila försvaret

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar

I Sverige finns 64 000 skyddsrum. Om ryssen kommer är det där dit vi ska springa när flyglarmet går.

Om det går alltså. I fjol tystnade utomhuslarmet i Stockholms län på grund av en en ”trasig nyckelbrytare” och i Östergötland var det tyst i somras. Vilket var andra gången på ett halvår där.

I nästan 50 kommuner är det alltid tyst, eftersom Hesa Fredrik, som larmet kallas, inte har byggts ut i hela landet.

Det är logiskt. De 64 000 skyddsrummen täcker nämligen inte heller hela befolkningen.

Något annat som riskerar att ransoneras i en krissituation är livsmedel. Ungefär hälften av maten vi äter är importerad. Och så mediciner, sjukvårdsmaterial, skyddsutrustning, insatsvaror till industrin, kemikalier för vattenrening och annat som en gång fanns i de numera avvecklade beredskapsförråd Sverige hade under kalla kriget.

Jag argumenterar egentligen inte för fler skyddsrum. Men visst vore det bra om de som finns inspekterades och underhölls.

Antal kontrollanter är just nu två. De heter Anders och Peter och har alltså 32 000 skyddsrum var att inspektera.

Jag skriver inte detta för att göra mig rolig. Efter det kalla kriget lades Sveriges civila försvar i praktiken ner. Och inte bara det civila försvaret. Själva idén om totalförsvaret verkar ha fallit i glömska på många håll.

Som när Liberalernas förra partiledare Nyamko Sabuni tyckte det var en bra idé att fly till Norge vid krig. Hon hade glömt bort att hon omfattades av totalförsvarsplikt även om hon inte gjort värnplikt.

Det är nog inte så konstigt som man kan tro, om man sällan pratar om rättigheter och skyldigheter riskerar de naturligtvis att falla i glömska. Och hela det civila försvaret har under många år råkat ut för just detta – det har glömts bort.

Därför var många glada när Carl-Oskar Bohlin utnämndes till den nyinrättade posten som minister för civilt försvar. Nu skulle äntligen det civila försvaret få den uppmärksamhet det förtjänar.

Läser man det finstilta blir det dock inte lika imponerande. Inför årets statsbudget säger regeringen att den satsar ”på bred front för att stärka det civila försvaret”. Men det är en halvsanning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gör bedömningen att det krävs 32 miljarder om året från 2026 för att nå målen för det civila försvaret.

Regeringen vill i genomsnitt lägga 13,6 miljarder, mindre än hälften.

De kan ställas i relation till veckans utlovade skattesänkning, en sänkning av inkomstskatten för alla med en månadsinkomst över 65 000 kronor. Den kostar 4,7 miljarder. Och veckan innan lovade regeringen bort 13,5 miljarder i sänkt ISK-skatt och ännu ett jobbskatteavdrag.

Det blir många siffror, men i sammanfattning låter regeringen nu skattesänkningar gå före försvaret av Sverige. Svart på vitt.

Så var finns ditt skyddsrum vid en kris? Och allt det där andra som kommer att behövas?

Du kan väl fråga Carl-Oskar Bohlin. Sveriges två skyddsrumskontrollanter Anders och Peter är nog för upptagna för att svara i telefon.

Följ ämnen i artikeln