Ditt smörpaket krymper när vd-bonusarna växer

Inte nog med det – de vill att du ska vara tacksam

Bregottpaketet krymper medan kilopriset ökar. OBS: Bilden är ett montage.

Förra veckan kom nyheten att Arla minskat storleken på Bregottförpackningarna. Detta väckte av naturliga skäl känslor.

Men kunderna ska inte misströsta, enligt Arla. Det är tydligen bättre för kunden om man får mindre för pengarna. Det menar i alla fall Max Wallenberg, presschef på Arla Sverige.

– Det handlar mycket om att ha ett lägre styckpris när du står där i affären och har ont om pengar. Även om kilopriset går upp på de två mindre storlekarna så går priset per förpackning ner.

Förpackningarna har alltså krympt för kundernas skull. Man blir nästan gråtmild av omtanken.

Fortsatt höjda priser

Även priset på andra livsmedel har höjts. Och värre ska det tyvärr bli. Ökningstakten på livsmedelspriserna är nu den snabbaste på nästan ett år, rapporterar TT.

Men de dåliga nyheterna är inte slut riktigt än.

Livsmedelspriserna kan komma att öka ytterligare i mars och april. Det förutspår Ulf Mazur, vd för jämförelsesajten Matpriskollen.

– Jag tror det kommer fortsätta. Många producenter hade behövt höja priset redan förra året, men har ännu inte fått igenom höjningarna.

Sötebrödsdagar

Samtidigt som vanligt folk har ångest över priserna på matkassen och Bregottpaketen blir mindre, har rapporterna om matjättarnas enorma vinster avlöst varandra.

Ica-gruppens sista kvartalsrapport för 2023 visar tämligen gröna siffror. 931 miljoner kronor före skatt i vinstkolumnen. Samma period för 2022 var vinsten 185 miljoner.

Även hos Axfood, som äger Hemköp och Willys, klirrade det till i kassan. 744 miljoner kronor in i skattkistan under de sista tre månaderna 2023.

Det här har i sin tur genererat sötebrödsdagar för vd:arna.

Bonusregn

Axfoods avgående vd, Klas Balkow, kunde håva in en angenäm liten bonus på 4,8 miljoner kronor. Ica-gruppens vd, Nina Jönsson, fick i sin tur en bonus på nätta 6,85 miljoner kronor.

Ica har utlovat en miljardsatsning på prissänkningar med start i mars 2024. Vad det innebär i praktiken återstår väl att se.

Oavsett kommer nog vd:arna ha råd med Bregott.


Har du råd med Bregott? Hur påverkas du av inflationen och de stigande matpriserna? Vad önskar du dig från politiken? Chatta om feta vd-bonusar och fjuttiga smörpaket med Rasmus Hansson. Livechatten öppnar 09.00 men du kan skicka in frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Rasmus Hansson
  5 mars09.31

  Så, gänget. Nu är chatten slut för idag. Det var ett ämne som engagerade och jag hann tyvärr inte svara på allt. Tack för era frågor och funderingar. På återseende.

 • 5 mars09.30

  Köp margarin istället! ta din ansvar och förbereda dig för att dö för Sverige med margarin i magen ! Eller hur Kristersson? Och alla "aktörer "?

  🙄🥱🫵

  Je

  "Med vapen i hand och margarin i magen" borde bli M:s valslogan.

  Rasmus Hansson
 • 5 mars09.27

  Vilket mervärde tillför vd och styrelsen om/när man får extra bonusar och högre arvode?

  Tobias

  Gissningsvis kickar bonusarna in när de genererat gröna siffror.

  Rasmus Hansson
 • 5 mars09.25

  Kan det verkligen vara bra för samhällsekonomin att de enda som tar ansvar i inflationstiderna är löntagarna? Hade det inte varit bättre om lönerna också hängde med, även om inflationen skulle blivit ännu högre?

  Nu får vi en skevhet, som gör att vissa kan berika sig, medan andra verksamheter får svårt att gå runt, när folk inte har pengar. Dessutom så hänger inte skatteintäkterna med, så det offentliga får också problem.

  Mathias K

  Det låter som något en ekonom borde få svara på. Men jo, visst borde det gå att göra annorlunda än att banker och matjättar gör enorma övervinster samtidigt som vanligt folk får mindre för sina pengar.

  Rasmus Hansson
 • 5 mars09.20

  Äter aldrig Arlas bregott när det finns Skånegott som smakar mer, är bättre att bre och till ett bättre pris. Ibland får det kosta lite och plasternativen är inget att ge sina barn.

  Ztockholm

  Som skåning blir jag glad av att höra detta. Fina Skånegott.

  Rasmus Hansson

Följ ämnen i artikeln