Mejla

Ingvar Persson

SD:s idoler i Ungern förlorar stöd från EU

Nu kan Jimmie Åkesson ta strid för Viktor Orbán

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson firar Sverigedemokraternas valresultat.
Jimmie Åkesson firar Sverigedemokraternas valresultat.

Ungern kan förlora 80 miljarder i EU-stöd om inte Viktor Orbáns regering börjar ta rättsäkerhet och arbetet mot korruption på allvar. Det berättade EU:s budgetansvarige Johannes Hahn i helgen.

Hög tid, var det antagligen väldigt många som utbrast. Den ungerska regeringen har monterat ner institutioner som är viktiga för ett demokratiskt samhälle. Man har låtit korruptionen kring det styrande partiet Fidesz breda ut sig.

Saboterat förslag

I EU har den ungerska regeringen konsekvent saboterat förslag. Oavsett om det handlat om flyktingmottagande eller sanktioner mot Ryssland har Orbán satt sig på tvären.

Viktor Orbán.
Viktor Orbán.

I veckan konstaterade EU-parlamentet att Ungern inte längre kan beskrivas som en fullvärdig demokrati.

Samtidigt är Ungern ett av de länder som kvitterar ut mest stöd från EU. Stöd från skattebetalare i andra EU-länder, som Sverige.

Det är en orimlig ordning. Sverige är ett av de länder som drivit på för att det ska bli möjligt att dra in pengarna. Nu kan också beslut fattas med kvalificerad majoritet. Vetot för auktoritära regimer är borta.

Det blir omröstning

Utan snabba reformer i Ungern kommer EU-ländernas ledare snart att få rösta om att dra in stödet till landet. Sverige röst kommer att föras av den nya regering Ulf Kristersson nu håller på att bilda.

Det borde vara enkelt. Totalitära regimer som struntar i demokratins spelregler ska inte ha stöd från EU.

Frågan är bara om det blir riktigt så lätt.

När EU parlamentet med förkrossande majoritet röstade för att beskriva det ungerska statsskicket som ett slags envälde röstade alla svenska ledamöter för, alla utom två. Sverigedemokraten Charlie Weimers och hans avhoppade partivän Peter Lundgren ställde sig på Viktor Orbáns sida.

Sverigedemokraten Jessica Stegrud dök inte upp. Annars hade Orbán kanske fått tre svenska röster.

Idol för SD

Sverigedemokrater brukar trots allt beskriva Ungern som något av ett föredöme.

Frågan blir alltså, hur kommer Sverigedemokraterna att påverka den svenska regeringens inställning? Vad betyder det för Moderater och Kristdemokrater att deras regeringsinnehav lutar sig på Jimmie Åkessons väljare? Hur kommer politiken att förändras av de tjänstemän som Sverigedemokraterna ska placera i regeringskansliet?

Svaret kan vara, inte alls. Inte ens Jimmie Åkesson borde vilja ta strid för att svenska pengar ska göda ungersk korruption. Det är en svår linje att försvara.

Svaret kan också bli det motsatta. Orbán är som sagt en förebild för många Sverigedemokrater. Och som riksdagens näst största parti är de med och formar Sveriges politik.

Om några få månader tar Sverige över som ordförandeland i unionen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.