Forssells biståndsslakt skämmer ut Sverige

Ministern minglar vidare under kristallkronorna

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell bjöd in civilsamhället till mingel på Arvfurstens Palats.

I femtio år har den svenska riksdagen varit överens. En procent av landets samlade inkomster ska läggas på bistånd för att bidra till en hållbar värld.

Med Ulf Kristerssons SD-styrda regering är den ambitionen numera lagd på skrothögen.

Länge har Sverige ansetts vara en humanitär stormakt. Sett till befolkningen var vi fram till förra året det land i världen som avsatte mest till biståndsarbete. Det vill givetvis en nationalistisk högerregering sätta stopp för.

Problemet är att det var annat ljud i skällan under valrörelsen.

Garant för biståndsmålet

Förra hösten lovade såväl Ebba Busch som Johan Pehrson att deras partier var en garant för enprocentsmålet.

När Tidöavtalet förhandlades fram under kristallkronorna på slottet utanför Västerås fick KD och L med skrivningar om att civilsamhällets organisationer ska få en större roll.

Men dagen före julafton damp regeringens regleringsbrev ned hos Sida, den myndighet som fördelar biståndet till andra myndigheter, företag och organisationer. I brevet slogs det fast att samtliga anslag till civilsamhället ska minska.

Plötsligt var Liberalernas och Kristdemokraternas käpphästar strukna.

Slakt utan debatt

Rent konkret innebär det bland annat att demokratirörelsen i Myanmar får anslagen minskade med 80 procent. Samma sak med Palestina och Guatemala.

Biståndsorganisationernas informationsarbete skärs ned ännu mer än så. Det gör det nästintill omöjligt för Svenska Röda Korset, Naturskyddsföreningen, RFSU, Rädda Barnen, Kvinna till Kvinna och alla andra samarbetspartners till Sida att berätta för allmänheten om sina verksamheter.

Det blir också svårare att granska vad pengarna går till. Kanske är det själva syftet för den sittande regeringen. Då kan de slakta biståndet utan någon besvärande samhällsdebatt.

Forssells inkompetens

Nya bistånds- och utrikeshandelsministern Johan Forssell har varit öppen med att han inte har större kunskaper om bistånd. Trots det har han inte velat ha någon dialog kring de drastiska neddragningarna.

Istället bjöd han i början av året in till ett mingel där organisationerna fick ställa frågor – om de hade mailat dem innan. Han svarade på sammanlagt fyra frågor.

I omvärlden växer problemen med klimatförändringar, krig, svält och naturkatastrofer. Samtidigt sluter sig Sverige.

Regeringens enda strategi för att möta detta verkar vara att sticka huvudet i sanden.

Den humanitära stormakten tronar på minnen från fornstora dar.

Var det rätt av regeringen att skrota enprocentsmålet för biståndet?

Läs den avslutade chatten med Jonna Sima om texten.

Denna chatt är stängd.

 • Jonna Sima
  16 feb 2023

  Nu måste jag tyvärr avsluta chatten, trots att det finns väldigt många bra och intressanta inlägg som trillat in. Jag kommer att fortsätta bevaka förändringarna i biståndet, så vi hörs igen! /jonna

 • 16 feb 2023

  Skulle det inte vara seriöst att berätta att även socialdemokraterna inte når enprocent målet i sin budget.

  Men det är kanske ok för vänstern.

  Att nämna båda sidor skulle vara mer seriöst av dig och din tidning.

  Fredrik Skytt

  Jag tycker det är skamligt att även S drog ned på biståndet i sin skuggbudget. Begriper faktiskt inte vad de håller på med. Väldigt mycket märkliga prioriteringar i den, vilket jag skrivit om tidigare. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/76mQMK/kom-igen-magdalena-andersson-visa-lite-sjalvkritik

  Socialdemokraterna måste skärpa sig och visa att de är ett anständigt alternativ till denna regering. Biståndet är en viktig del i detta!

  Jonna Sima
 • 16 feb 2023

  jag tycker vi kan ha 2 % i bistånd av bnp.

  sen är det så jonna att det är mycket som denna regering skämmer ut landet.

  när man väljer styra med order av SD hur företrädare i SD försöker diktera villkor för myndigheter som slöjförbud. nu attackerar de ribbenvik som gjort ett bra jobb på migrationsverket .sen hur de hanterat elstöd etc de har ljugit väljarna i ansiktet för få makt.

  sosse75

  Neddragningarna på biståndet, som skett utan dialog eller någon konsekvensanalys, är sannolikt en total anpassning till SD. Johan Forssell är ju inte känd för att vara någon duva, men att Moderaterna på det här sättet kan köra över – för att inte säga lura! – Liberalerna och Kristdemokraterna är anmärkningsvärt. Förstår inte att vi inte hör fler protester om detta från Tidö-gänget.

  Jonna Sima
 • 16 feb 2023

  Vem frågade oss om vi ville vara en "humanitär stormakt"?

  Sverige är inte detta och har aldrig varit det.

  Uffe

  Ja, du Uffe. Vad tror du? Det är ingen naturlag utan resultatet av politiska beslut. Och besluten är fattade av partier som väljarna röstat fram. Och dessa väljare har historiskt ofta röstat på partier som prioriterar internationell solidaritet. Inte bara för att det är "snällt", utan för att vi alla tjänar på en tryggare värld där människor kan bo där de föds utan att behöva fly för att överleva.

  Jonna Sima
 • 16 feb 2023

  Hej,

  Har du tagit del av den massiva kritik som kommit fram i de offentliga utvärderingar som gjorts av biståndet. Här framgår omfattande slöseri med offentliga medel och att insatserna överlag haft mycket begränsade effekter.

  Mvh Bengt-Olof

  Bengt Olof Svensson

  Det finns oerhört många myter kring det svenska biståndet. Det allra mesta går genom stora multilaterala organisationer, som FN. De går liksom inte direkt i fickan till någon klanledare i Jemen.

  Jonna Sima