Mejla

Anders Lindberg

Utan journalister blir lögn sanning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

49-åringen och hans advokat vid rättegången igår
49-åringen och hans advokat vid rättegången igår

LEDARE

Världsdagen för pressfrihet firades i onsdags. Över stora delar av jorden hölls diskussioner och möten för att uppmärksamma hot mot journalister och fria medier.

Men vi behöver inte åka till Turkiet eller Ryssland för att inse att yttrandefriheten är hotad.

I går satt jag i sal 26 i Stockholms tingsrätt. En 49-årig man står åtalad för olaga hot mot tre av mina kollegor på Aftonbladet, Daniel Swedin, Oisin Cantwell och Fredrik Virtanen.

Mannen skrev på twitter att de tre "...ska äta bajs och jag ska sparka sönder deras huvuden, så onödiga är dom.". Om en av dem skrev han "Hoppa på det fega kräket NN:s skalle tills det krossas och hjärnsubstansen sprutar!".

Han hade vid tidpunkten, enligt egna uppgifter, 14 000 följare på twitter.

Åklagaren yrkar på fängelse. Hur tingsrätten dömer vet vi nästa torsdag.

Nazistledares källare

49-åringen medverkade 2016 i den nazistiska podden "Radio Nordfront" som drivs av Nordiska motståndsrörelsen, tidigare Svenska Motståndsrörelsen. Podden är inspelad i en av nazistledarnas källare.

Nazisterna hyllar det två och en halv timme långa avsnittet på sin hemsida. "Intervjun blev ärlig och frispråkig, och ger det lögnaktiga pk-etablissemanget oräkneliga snytingar."

I podden berömmer 49-åringen nazisterna. Men under rättegången nekade han till att själv vara Nationalsocialist.

49-åringens motivering till att en skalle ska "krossas" och hjärnsubstans "spruta" är i stället att "Aftonbladet är en feministisk tidning". Han har varit inblandad i en vårdnadstvist och anser sig utsatt för rättsövergrepp från samhället.

Därför hotade han tre namngivna journalister.

”Vi ska döda er”

För Aftonbladet var det andra rättegången på en vecka. En 54-årig kvinna stod i tisdags åtalad för att ha hotat reportrarna Lisa Röstlund och Lisa Bjurwald.
Till Röstlund skrev hon i ett mejl "Vi ska döda er" och "hade gärna skurit sönder dig så att du inte avlar horungar".

54-åringen dök aldrig upp i rättssalen men eftersom hon erkänt omständigheterna så kunde rättegången genomföras som planerat. Mejlet till Röstlund var en reaktion på en intervju där hon ställt kritiska frågor till en företrädare för dåvarande Svenska Motståndsrörelsen.

Även här yrkade åklagaren på fängelse.

Våldsromantik

Ett problem med hot på nätet är att du sällan vet vilka som ligger bakom och aldrig om någon kan tänkas inspireras. Tonläget är ofta mycket högt på hatsidor och i sociala medier. I nazistiska kretsar odlas våldsromantik och många är dömda för brott. Vågar du fortsätta skriva?

Att hot mot journalister går till rättegång är ovanligt. Förmodligen anmäls bara en bråkdel och det är svårt för polisen att spåra gärningsmännen. Engagemanget från myndigheterna har hittills varit ganska svalt.

Men hoten påverkar. Enligt en rapport från Journalistförbundet undviker tre av tio journalister i dag känsliga ämnen av rädsla för trakasserier.

Varför bry sig?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnar för att det hotar demokratin.

– Fria och oberoende medier är hotade, säger Richard Oehme, chef för Verksamheten för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet, till kulturnyheterna i SVT.

Varför ska du då bry dig om detta?

Därför att utan journalister blir lögn sanning. Utan fria medier finns ingen som granskar makt och korruption och utan pressfrihet är snart alla andra friheter i fara.

Det kan låta storvulet, men demokratin och det öppna samhället börjar och slutar med friheten att tycka, tänka och säga vad man vill. När den friheten begränsas, oavsett om det är från staten, politiska rörelser eller enskilda hatare på nätet så hotas allas frihet.

Även din.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin

Lisa Röstlund

Lisa Bjurwald

Pressfrihet

Journalistförbundet

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Fredrik Virtanen