ÅSIKT

Spöklikt att se Löfven bli som Göran Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANDREAS HILLERGREN
LEDARE

Knappt hade sången ”mamma är lik sin mamma” tonat ut över folkets park innan Stefan Löfven gjorde entré med musikorkester, dånande trummor och röda fanor - många röda fanor.

I Malmö gör man saker ordentligt.

”Ingen jävla vinst i välfärden” stod det på SSU:arnas plakat. ”Öppna bron” krävde en liten grupp i gröna tröjor från Centerpartiet som protesterade mot regeringens gränskontroller. ”Bort med matsvinnet” var budskapet från två personer med en cykel. 1,3 miljoner ton kastas varje år helt i onödan, berättade de.

Ett första maj-firande är vad man gör det till och ordet är fritt.

Ännu ett barn

- Vår stad har prövats hårt, sa kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh. Hon berättade om hur hon stod i köket när beskedet kom om att 16-årige Ahmed hade mördats. Ännu ett barn, ännu ett liv som blåsts ut av Malmös ökända kriminalitet, Sveriges Chicago.

Stjernfeldt Jammeh pekade på allt som görs för att bekämpa brottsligheten, skärpta straff för vapenbrott, fler kameror, snabbare reaktion från rättsväsendet på unga brottslingar, en ny Polishögskola och så vidare. Men även om det förebyggande arbetet.

- Vi vet att sociala klyftor inte går att bekämpa med batonger, sa hon.

Skolan bättre

Framförallt pratade hon om skolan, och här har faktiskt Malmö något att berätta. Resultaten har blivit bättre sex år i rad, även i miljonprogrammen. Staden växer snabbast av alla i landet, det har inte byggts så här mycket sedan 70-talet. Och när flyktingkrisen smällde till 2015 var Malmö första station, här stannade många kvar. Ändå har man lyckats få bättre ordning på skolan.

Det är en bedrift.

Även Stefan Löfven började tala om brottslingarna, de ska ”bort från gatan och in i fängelse”.

- Om du lyfter en sten mot ambulanserna, då ska samhället reagera direkt – rör inte våra hjältar, sa han.

”Vi sörjer våra döda”

Det är nästan lite spöklikt att se hur Stefan Löfven har förändrats som talare efter terrordådet. Han rör sig som Göran Persson.

- Vi sörjer våra döda, vi lider med de skadade, och vi glömmer aldrig, sa han.

Men hans verkliga ärende handlade om sjukvården. Socialdemokraterna vill lägga en miljard för att korta köer och förbättra tillgängligheten i vården. Förslaget är snarlikt den ”kömiljard” som regeringen avskaffade 2015. Sedan dess har köerna ökat och nu återinförs ett liknande upplägg.

Men det är uppenbart att Stefan Löfven tänker försöka få till en valrörelse om välfärdsfrågor, S hemmaplan.

Svaret är betong

Det är en ny berättelse vi ser växa fram. Om att den svenska modellen egentligen är Sverige och att varje avsteg är ett angrepp på oss alla. Berättelsen börjar i trygghet på gator och torg och slutar med trygg välfärd. Svaret är betong, tillväxt och det starka samhällets återkomst.

Jag förstår lockelsen i pliktretoriken men skräms samtidigt lite av hur omodernt det kan låta - och hur hårt det blir. Socialdemokratin är så mycket mer än bara ordning och reda.

Stefan Löfvens första majtal var samtidigt en skicklig balansgång. Han är större än sitt parti nu och behöver börja vinna väljare över blockgränsen, människor som inte känner sig hemma i folkhemsnostalgi och röda fanor.

”Löfven-koden”

Vi kan kalla det ”Löfven-koden” en retorisk och politisk cocktail av hårda tag mot brott och terror och mer pengar till välfärdsstaten. Det var uppenbart i vårbudgeten och nästan övertydligt på första maj.

Malmö var förmodligen den perfekta platsen för talet i går. Staden förtalas ständigt av Sverigedemokrater och borgerliga politiker samtidigt som det faktiskt går ganska bra. Bilden av ”Sveriges Chicago” är ljug men sitter stenhårt, särskilt i media. Men även om det inte låter så har brottsligheten faktiskt minskat sju år i rad och Malmö har framtiden för sig. Varannan malmöit är under 35 år.

Staden kommer att bli ett viktigt slagträ i nästa års valrörelse.

På gott och ont.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM