Mejla

Anders Lindberg

Nu stjäl Löfven M:s paradfrågor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Socialdemokraternas märkligaste kongress i modern tid är avslutad. Utanför Svenska mässan i Göteborg möttes ombuden av budskapet "Trygghet i en ny tid" flankerat av poliser med automatvapen.

Det gick att ta på allvaret.

Kongressen genomfördes som planerat, voteringar hölls och ombuden debatterade ord och kommatecken. Men terrorattacken och offren var aldrig långt borta från tankar och tal.

- I chocken och sorgen växer en beslutsamhet fram. Det här är vårt samhälle, det ska ingen mördare få styra, ingen, sa Stefan Löfven när han avslutade kongressen.

Toleransens gräns

Han citerade även filosofen Karl Popper om toleransens paradox. Om vi tolererar intolerans kommer den till slut att förgöra de toleranta - därför måste toleransen ha en gräns. Det öppna samhället har rätt och skyldighet att försvara sig med de medel som behövs.

Under kongressen har Socialdemokraterna ändrat sin politik på flera avgörande punkter.

Det första handlar om ordning och reda, Sveriges mest utslitna politiska fras. I klartext betyder det fler poliser, hårdare tag mot terrorister, stram flyktingpolitik och ett starkt försvar. Stefan Löfven tänker inte bara ta över Moderaternas gamla paradfrågor, han tänker besegra Anna Kinberg Batra genom att trycka ut hennes parti ur debatten.

Går åt höger...

Man skulle kunna säga att Socialdemokraterna går åt höger i dessa traditionellt "hårda" politikområden. Att Stefan Löfven höll sitt första kongresstal framför en enorm svensk flagga var ingen slump. Det finns inget svenskare än Socialdemokratin, var budskapet.

Den tuffa retoriken följdes av konkreta besked som ytterligare 10 000 poliser och en utredning om förbud mot deltagande i terroristorganisationer

...och åt vänster

Men att socialdemokraterna blir mer av ett batongparti är inte hela sanningen. I traditionellt "mjuka" frågor som välfärd och fördelningspolitik går partiet tydligt åt vänster.

Beslutet om att stoppa vinstjakten i skola, vård och omsorg går längre än vad partiledningen egentligen ville och barnminister Åsa Regner fick backa om LSS. Kongressen var tydlig i att de ursprungliga intentionerna med lagen ska återupprättas.

SSU:s Philip Botström om utbildning

Snällaste kongressen någonsin

I kristen tradition kallas veckan innan påsk för ”stilla veckan”. Ombuden verkar ha tagit intryck för årets kongress var förmodligen den snällaste någonsin, ibland närmast mesig. Partistyrelsen förlorade bara tre frågor. Ombuden ville förbjuda bottentrålning, ha en broschyr om HIV i äldreomsorgen och förbättra möjligheterna för cykling i hela landet.

Viktiga frågor förvisso, men Stefan Löfven lär nog inte ligga sömnlös. På övriga områden, det handlar om tusentals förslag, kompromissade ombuden och partiledningen ihop sig.

Orimligt god stämning

Det kanske märkligaste med Socialdemokraternas kongress var det goda humöret. Trots att det parlamentariska läget är en enda röra och S ligger och skvalpar kring 25 procent var både partiledning och ombud genuint glada. Partiet saknar helt krisinsikt.

Till stor del beror det på Stefan Löfvens personliga popularitet. Hans lite tafatta framtoning brukar hånas av borgerliga debattörer men inom Socialdemokraterna upplevs han som ärlig och äkta. En trygg person som står pall när det blåser.
I går hyllades hans ledarskap efter terrordådet på ledarplats i The New York Times.

Förmodligen var den största förändringen på kongressen varken retorisk eller politisk. Den handlar snarare om en känsla, ett spirande självförtroende som inte fanns där förut.

För första gången sedan 2014 börjar Stefan Löfvens parti tro att de kan vinna valet igen.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Bland falska profeter är Stefan Löfven äkta

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Anna Kinberg Batra