ÅSIKT

Rött kort till könsorättvisor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

Lika lön för lika arbete, så lyder en klassisk paroll från kvinnorättsrörelsen. Ännu är vi inte där men via lagar, avtal, utredningar och annat har det gått framåt. Sakta, men framåt.

Ibland går det så sakta att man måste ta till strid för det som är rätt, och det har Danmarks fotbollslandslag gjort. Det innebär att det inte spelas någon fotbollsmatch i Göteborg i morgon kväll.

Vill inte betala

Efter EM i somras, där danskorna tog silver, har de danska spelarna försökt få igenom ett nytt kollektivavtal med Danmarks fotbollsförbund, DBU. Spelarna har krävt att få bli anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag. Det tycker inte DBU. De tycker att fotbollsklubbarna, där kvinnorna spelar till vardags, utan ersättning ska fortsätta att betala lön under mästerskap och landslagsläger. Dessutom vill spelarna ha bättre förutsättningar runt omkring landslaget med bland annat resor, boende och träning.

Uteslutet, enligt DBU. Det skulle bli för dyrt. Och eftersom damerna drar in mindre intäkter från sponsring, tv och publik så måste damerna tjäna mindre än herrarna, tycker förbundet. Variationer på det där temat brukar höras när man ska förklara varför det är rätt att kvinnor får sämre ersättning än män för ett arbete som betraktas som lika. Nu har förhandlingarna om ekonomi och villkor strandat, och i onsdags meddelade DBU att Danmark inte kommer till Göteborg i morgon för att spela VM-kvalmöte mot Sverige. Och det är synd, för det är en match fotbollsälskare med rätta har sett fram emot.

– Jag hoppas att Danmarks fotbollsförbund vaknar och gör det som är rätt. Vi damer spelar nästan gratis i dag och det är inte okej med tanke på hur mycket tid vi lägger ner på det här. Man måste visa att man är beredd att ge en bit av kakan, har Kosovare Asllani sagt till Göteborgs-Tidningen.

Cementerar skillnader

Just så.

Det danska herrlandslaget har nu sagt att de kan tänka sig att avstå från delar av sitt landslagsavtal och ge mer pengar till damlandslaget. Men för att göra det kräver herrarna att damerna också får samma rättigheter som herrarna har. Det norska herrlandslaget har redan gått ut med att man avstår en del av sin pott för att ge mer av pengarna till damerna. Från och med nästa år kommer det norska herr- och damlandslaget få lika mycket pengar.

Fler fotbollsförbund måste ta intryck. De enorma pengar fotbollen drar in borde användas för att jämna ut skillnader. Inte för att cementera dem.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.