Mejla

Eva Franchell

Så ska nazisternas framfart stoppas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nordiska motståndsrörelsens anhängare förbereder sig inför den våldsamma demonstrationen i Göteborg.

Foto: ANDERS DEROS

LEDARE

Nazisterna måste stoppas och de måste stoppas snabbt. Justitieminister Morgan Johansson har förstått att det krävs politiska beslut för att bromsa Nordiska motståndsrörelsens framfart.
Scener som de i Göteborg får inte upprepas.

Det handlar om demonstrationen under bokmässan där svartklädda nazister med fanor, symboler och sköldar hade tillstånd att tåga genom staden. Flera av dem bar svarta kravallhjälmar. Nordiska motståndsrörelsen är en våldsam organisation, man ville provocera fram bråk och när nazisterna försökte ta sig förbi polisen blev det också tumult.

Den nazistiska pilen

Det handlar om nazistdemonstrationen längs avenyn i Göteborg en vecka tidigare. Polisen togs på sängen för den demonstrationen hade inte tillstånd. Den gången ingrep inte polisen, man hänvisade till lagen och lät de uniformerade nazisterna marschera nerför stadens paradgata. De visade upp samma gamla nazistiska tyrruna - pilen som pekar uppåt - som på demonstrationerna i Stockholm, Falun och Almedalen. Nordiska motståndsrörelsen har hänvisat till yttrandefriheten och tillåtits att sprida sitt våldsamma och hatiska budskap över landet.
För det handlar också om tre bombdåd mot bland annat flyktingförläggningar i Göteborg. En person skadades svårt och tre nazister från Nordiska motståndsrörelsen åtalades visserligen, men åklagaren ansåg inte att det handlade om terrorbrott eftersom flyktingar inte kan anses vara en ”befolkningsgrupp”. Terrorlagstiftningen ses just nu över och den översynen får också klargöra vad som egentligen är en folkgrupp.

SD var inte inbjudna

I går samlade Morgan Johansson de övriga partiledarna till samtal om nazismen. Rasisterna i Sverigedemokraterna var inte inbjudna, men övriga partier fick ta del av regeringens förslag som innebär att nazistsymbolerna kan förbjudas, att sköldarna kan försvinna samt att demonstrationstillstånden ska ses över.

Det är bra, yttrandefriheten ska skyddas, men den ger ingen rätt att gå ut på gatan och slåss. Den ger ingen rätt att kränka judar, romer, homosexuella eller funktionsnedsatta. Den ger ingen rätt att jaga politiker eller för den delen journalister.
Nordiska motståndsrörelsen är den mest våldsamma nazistorganisationen i Sverige och den har egentligen ingenting på våra gator att göra.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Morgan Johansson

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Sverigedemokraterna

Göteborg

Nazism