Anders Lindberg

SD skulle fuska som Trump om de kunde

Kristersson och Busch hycklar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson

Under några timmar var USA en bananrepublik, konstaterade CNN-ankaret Jake Tapper.

Hela världen såg på när Kapitolium, hem till den amerikanska kongressen och en av världens kändaste byggnader, stormades av Trumps anhängare.

Den alternativa verklighet som Donald Trump och hans ekosystem av högermedier byggt upp kulminerade i statskuppens alla klassiska attribut.

"Ord kan verka som små, små doser av arsenik. De slukas obemärkt, de verkar inte ha någon betydelse, men efter en tid visar sig giftets verkningar.” konstaterade den tyske språkvetaren Viktor Klemperer efter att ha studerat Tredje rikets språk.

Högerpopulismen kan vinna val

De senaste månaderna har vi sett en upptrappning. Donald Trump har försökt ogiltigförklara röster från delstater som inte stödjer honom och uppmanade i ett telefonsamtal Georgias justitieminister att ”räkna om” och ”hitta” 11780 röster.

Att lögnerna och propagandan skulle sluta i våld borde egentligen inte förvåna.

För scenerna i Washington bekräftar återigen en gammal sanning.

Högerpopulister kan mycket väl vinna demokratiska val. Men de avgår sällan frivilligt.

En gång valdes även Ungerns Viktor Orban av folket. Men han korrumperade snabbt landets institutioner, ändrade vallagen, tog över medier och domstolar och går nu inte att rösta bort.

Vårt grannland Polen är på väg i samma riktning.

Till och med Rysslands Vladimir Putin och Turkiets Recep Tayyip Erdoğan valdes en gång i hyfsat demokratiska val.

På senare år har delar av högern utvecklats i nationalistisk och auktoritär riktning. Trump är en gren på samma träd som franska Nationell samling, österrikiska Frihetspartiet och Sverigedemokraterna.

För den traditionella högern har utvecklingen inneburit både problem och möjligheter.

SD konkurrerar delvis om samma röster som Moderaterna och Kristdemokraterna. Men Jimmie Åkesson har även vunnit många LO-väljare.

SD en del av högern

En konservativ regering byggd på M, KD och SD finns därför inom räckhåll. Men med vilka konsekvenser?

"De som, dåraktigt, söker makt genom att rida på tigerns rygg slutar i dess mage" sa USA:s 35:e president John F Kennedy i sitt installationstal.

Möjligen mindes en och annan republikan i kongressen Kennedys varning när hen hukade vid sina bänkar under stormningen. De försökte rida på Donald Trumps framgångar och tappade kontrollen.

Tigern slet sig.

I Sverige har delar av högern ägnat de senaste dygnet åt att spela ner betydelsen av det inträffade.

I en senare raderad tweet skrev Bulletins Ivar Arpi: ”Men för guds skull, sluta kalla det kuppförsök! Det är uselt ändå och ska givetvis fördömas, men ingen, absolut ingen, kan tro att detta leder till att några arga 20-åriga killar i mjukisbyxor som tar selfie snart tar makten i USA”.

Moderaterna spelar samtidigt djupt förorättade av alla som påpekar likheten mellan Trump och SD. De har en viss uppförsbacke.

Inte bara har en rad ledande SD-politiker konsekvent försvarat Trump. SD-folkets agerande på sociala medier är i princip en blåkopia på den amerikanska radikala högerns.

De förföljer och angriper politiska motståndare och journalister och sprider samma desinformation och lögner.

M och KD hycklar

Den som tror att SD skulle ändra sitt beteende om de får makt är oerhört naiv. De pratar som Trump, agerar som Trump och skulle försöka fuska som Trump om de bara hade möjligheten.

Inför förra valet hade SD exempelvis en kampanj för att framställa valet som ”riggat” precis som Trump gjort nu.

En officiell Facebookgrupp för att anmäla ”valfusk” startades och mängder av anklagelser skickades in till valmyndigheten.

Både Ebba Busch och Ulf Kristersson har i starka ordalag tagit avstånd från Trump och Trump-anhängarna. Det är självklart bra.

Men lite hycklande blir det allt, när deras tilltänkta regering bygger på Trumps svenska systerparti.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.