Mejla

Lina Stenberg

Skyll inte polariseringen på Löfven

Nej, det är inte synd om SD-fansen som kallas rasister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson citerar Tidens sångbok och menar att Stefan Löfven polariserar.
Jimmie Åkesson citerar Tidens sångbok och menar att Stefan Löfven polariserar.

Det nya året är här och högern firar med att använda sitt nya favoritord extra mycket. ”Polarisering”, ett uttryck som länge använts emot dem själva har på ett magiskt sätt förvandlats till något som de nu klistrar på vänstern.

Förut använde högern ord som PK eller "åsiktskorridoren" för att raljant peka på vänsterns ståndaktighet att hålla sig till fakta och förnuft. Ofta rent reflexmässigt som svar på kritik om populism, fake news eller samröre med extremhögern.

I en replik till Stefan Löfven skriver Jimmie Åkesson om Socialdemokraternas ansvar i polariseringen med citat från förstamajsånger: ”Störtas skall det gamla snart i gruset”, och ”upp till kamp emot kvalet, sista striden det är”.

Visst är det lite roligt ändå att SD:are frenetiskt letat efter arga ord i Tidens sångbok.

Men det hela är egentligen inte alls roligt. Det är otäckt.

För Åkesson är inte ensam i att trolla fram att det är svensk vänster – inte de själva – som är extrema.

Carolin Dahlman, skribent på nya högerplattformen Bulletin skriver en hel krönika i ämnet. Resonemanget bygger på att Aftonbladets ledarsida kritiserar högerföreträdare som samarbetar med SD.

Det är taskigt att kalla SD-fans för rasister är kontentan.

Lika taskigt är det enligt Jimmie Åkesson att kalla SD:are för rasister.
Gör man det, ja då polariserar man, menar de. Och då är man själv den som är antidemokrat.

Polariseringen är ju i själva verket det högern gör när de fullt medvetet drar isär samhället och skenar mot extremhögerns öppna famn.

Cirkelresonemanget är avancerat, det får man ge dem. Men det är också helt skruvat.

Även Svenska Dagbladets ledarredaktion håller med. Stefan Löfven splittrar samhället. Det hörde man ju, menar de, i statsministerns tal i veckans riksdagsdebatt när han drog paralleller mellan oppositionen och Trump.

Det krävs inget snille för att se hur detta högertrick är nästa steg i normaliseringen av Sverigedemokraterna.

Den process som började med att vi sakta vande oss vid att SD satt i riksdagen, att de fick vara med i debatter och nu ingår i ett högerregeringsunderlag.

Normaliseringen som ökat invandringsmotståndet i flera svenska partier. Som gjort att SVT välkomnar SD:s chefsideolog Mattias Karlsson i mys-tv där knappt några kritiska frågor ställs.

Den allt mer populistiska högerns strategi är smart.

För att slippa behöva känna sig som rasister eller som någon som öppnar dörrar för rasister är det ju bekvämt att lägga den skuldbördan på någon annan. På Stefan Löfven.

Den som sa det han var det, liksom.

Men det de gör är ohederligt. För polariseringen är ju i själva verket det högern gör när de fullt medvetet drar isär samhället och skenar mot extremhögerns öppna famn.

Vänstern går ju ingenstans, de som rör sig bort från det gemensamma, från det samhälle vi känner – det är den allt radikalare högern.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.