Ingvar Persson

Morgan Johansson får börja om från början

Migrationskommittén ger svar på fel frågor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag fick Morgan Johansson migrationskommitténs förslag.
I dag fick Morgan Johansson migrationskommitténs förslag.

I dag fick Morgan Johansson den parlamentariska migrationskommitténs förslag på sitt bord. Resultatet är knappast vad han hoppats på.

I en parlamentarisk kommitté får partierna utse sina representanter. I bästa fall blir de en plattform för samtal och kompromisser. Precis det var i alla fall officiellt avsikten när migrationskommittén fick sitt uppdrag.

En statlig kommitté, eller utredning, kan dock lika gärna vara ett redskap för att skjuta politiska problem på framtiden. Att begrava frågor är ett av politikens äldsta trick. Lite som när den som är skuldsatt väljer att lämna räkningarna oöppnade.

För Morgan Johansson är dagens betänkande lite som att få ett meddelande från kronofogden. Migrationskommittén har nämligen inte lyckats komma överrens om någonting.

Ingen majoritet

Betänkandet innehåller 26 förslag. Var och en för sig har alla förslag stöd av en majoritet. Bakom helheten finns däremot inte ens en enig regering. Här står Socialdemokraterna ensamma.

I sak betyder migrationskommitténs betänkande att den tillfälliga lagens strama regler fortsätter. Tillfälliga uppehållstillstånd ska vara grunden och möjligheten till familjeåterförening kommer också i fortsättningen vara mycket begränsade.

Kommitténs förslag innehåller också andra förslag, som en humanitär skyddsgrund. Helhetsintrycket är dock klart. Det handlar om att fortsätta på EU:s miniminivå.

Problemet är att vi vet att det inte fungerar. De senaste veckornas debatt visar att Sverige har problem, men inte med migrationen. Det stora misslyckandet handlar om integration. Segregation, kriminalitet och kanske till och med klaner visar att vi måste göra det bättre.

Dagens ordning består

Tillfälliga uppehållstillstånd och begränsningar av möjligheten att återförenas med sin familj gör integrationen svårare. Nu vill Socialdemokraterna permanenta den ordningen.

Det är dåligt i sak. Det är dessutom svårt att se hur Morgan Johansson ska få majoritet för en ny politik.

Johansson kan skicka ut förslaget på remiss, men att skriva en proposition som varken spräcker regeringen eller röstas ner i riksdagen blir svårare.

Sanningen är nog att hela jobbet måste göras om, och att det måste göras med helt andra förutsättningar. En bred överenskommelse med Moderaterna och Kristdemokraterna kommer inte att lyckas.

Före valet ville Kristersson ha bort migrationsfrågan från dagordningen för att kunna bilda en alliansregering. Nu vill han ha den kvar som motor i samarbetet med Jimmie Åkesson.

Morgan Johansson har egentligen bara en väg att gå. Han måste samla januariavtalets partier bakom en politik som inte tar avstamp i 2015 års kris. I stället handlar det om att möta dagens problem, inte minst integrationen.

Då duger det faktiskt inte att splittra familjer och hålla fast vid tillfälliga uppehållstillstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.