Pernilla Ericson

Dystert vaccinbesked är samtidigt positivt

Covidvaccin – testperioden pausas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vaccinforskning på gång över hela världen (denna bild från Karolinska institutet).
Vaccinforskning på gång över hela världen (denna bild från Karolinska institutet).

Det var nog många som suckade besviket över gårdagens nyhetsrubriker.

Astra Zeneca pausar vaccin – testperson sjuk.” En testperson har drabbats av en nervinflammation i ryggmärgen och testperioden av covidvaccinet – som befinner sig i den slutliga, tredje fasen – pausas nu.

Det var dock för tidigt att slå fast om den inflammatoriska skadan var en biverkning av vaccinet. Det är heller inte helt ovanligt att vaccin pausas under den kliniska testningen, men besvikelsen var uppenbar ändå. Om covidvaccinet blir godkänt ska Sverige ihop med övriga EU-länder köpa 300 miljoner doser från Astra Zeneca, varav 6 miljoner går till Sverige.
"De som får det först är troligen personer i riskgrupp och personer i vård och omsorg", sa socialminister Lena Hallengren tidigare till TT.

Inte stressas fram

Skulle inflammationen visa sig vara en biverkning, så får man ändå vara glad att den upptäcktes under testperioden och inte när massvaccinering genomförs. De många försöken, med studier av 10 000–50 000 personer, ska just fungera som effektiva såll.

Ingen har glömt de svåra biverkningarna av svininfluensavaccinet Pandemrix, som gav upphov till omkring 150 fall av narkolepsi hos unga i Sverige, enligt Läkemedelsverket. Hur gärna man än vill att ett vaccin ska vara slutpunkten för coronapandemin, så är det en usel idé att hetsa fram det.

Därför skapade rapporter om ett nödtillstånd i USA för covidvaccin från Astra Zeneca före presidentvalet svallvågor av reaktioner. Det tillbakavisades dock snabbt av den svensk-brittiska läkemedelsjätten. På Republikanernas konvent var president Donald Trumps vaccinbesked “innan årets slut”.

Dottern vaccinerats

Desto djärvare uttalade sig Rysslands president Vladimir Putin, som inte bara sa att coronavaccin produceras i landet, utan också att en av hans döttrar fått en dos. Putin påstod att vaccinet var säkert, men kort därpå rapporterade ryska tidningen Fontanka om flera biverkningar.

Vaccin är en av grundpelarna till mänsklighetens utveckling och framsteg i världen. Nyligen kom beskedet att polio utrotats i Afrika, vilket är den största hälsoframgången sedan den effektiva kampen mot smittkoppor.

Två av tre svenskar kommer att ta sprutan när ett covidvaccin väl är klart, visar en undersökning från MSB. 30 procent tvekar.
Förtroendet för vaccin måste förvaltas. Så testerna måste helt enkelt få ta tid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.