Mejla

Anders Lindberg

Arbetarpartiet i Israel håller på att försvinna

Mitten är dit socialdemokrater går för att dö

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snart val i Israel
Foto: Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
Snart val i Israel

LEDARE

Den 23 mars kommer Israel att gå till val. Läser man opinionsmätningarna så kan mycket väl premiärminister Benjamin ”Bibi” Netanyahu från högerpartiet Likud förlora.

Det vore historiskt. Netanyahu har varit premiärminister i två omgångar, sammanlagt nästan 15 år, och har förändrat israelisk politik i grunden.

Men ännu mer historiskt är att Arbetarpartiet, Israels socialdemokrater och det parti som byggde upp den judiska staten kan åka ur Knesset, landets parlament.

Benjamin Netanyahu har flyttat det politiska landskapet högerut och i mer auktoritär riktning. Dessutom har han gett bosättarrörelsen och mer extrema högergrupper stort inflytande.

Om Netanyahu faller ligger vägen öppen för flera rättsprocesser mot honom och hans familj kring misstankar om korruption. Som premiärminister har bromsat rättvisans kvarn, men nu kan tiden rinna ut.

För Arbetarpartiet är det liten tröst. De har i dagsläget bara tre ledamöter i Knesset och i de flesta opinionsmätningar på senare tid ligger de under riksdagsspärren på 3,25 procent.

I helgen valdes en ny partiledare, den karismatiska Merav Michaeli. Hon är fast besluten att antingen göra sitt anrika parti till regeringsbildare eller oppositionsledare.

Detta är ingen lätt uppgift, Arbetarpartiet har i omgångar regerat med Netanyahu i "stora koalitioner". Den förra partiledaren, Amir Peretz, lovade innan valet 2020 högtidligt att han inte skulle samarbeta med Netanyahu.

Sedan blev han ekonomiminister i dennes regering.

Likt många socialdemokratiska partier i Europa som samarbetat med högern har kraften efter hand ebbat ut. Kompromisserna har blivit för många och idéerna för få.

Svensk socialdemokrati hade länge varma relationer med det israeliska Arbetarpartiet. På 90-talet, när jag själv var aktiv i SSU, hade vi nära kontakter med partiets ungdomsförbund och samarbetade regelbundet kring olika projekt med ungdomar från palestinska Fatah.

Inte en enda av mina vänner från den tiden, vi har fortfarande kontakt, är kvar i Arbetarpartiet. Vissa är aktiva i Meretz, Israels gamla vänsterparti som med tiden blivit ganska sossiga. Andra har försvunnit in i något mittenparti eller helt lämnat politiken.

Och tyvärr, ser man till helheten så håller den israeliska vänstern på att upphöra som politisk kraft. Det är en oerhört sorglig utveckling.

Kanske lyckas Merav Michaeli räddas vad som räddas kan. Den progressiva medelklassen med historiska rötter i Europa som en gång var partiets bas finns fortfarande kvar, om än desillusionerad.

Annars kommer en epok att gå i graven.

Arbetarpartiets öde visar, än en gång, att partier måste vara trogna sina idéer och inte bara värna sin maktposition. Att örat behöver vara riktat mot väljarna.

Och sist med inte minst: att den politiska mitten är dit socialdemokratiska partier går för att dö.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.