Mejla

Lina Stenberg

Åkessons politik ger fler fattiga barn

SD vill villkora välfärden, vem drabbas härnäst?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson vill begränsa samhällets stöd till personer utan medborgarskap. Ett steg närmare partiets vision om nollinvandraing.
Jimmie Åkesson vill begränsa samhällets stöd till personer utan medborgarskap. Ett steg närmare partiets vision om nollinvandraing.

LEDARE

Det går bra för Sverigedemokraterna just nu. Eller för att formulera det annorlunda, Jimmie Åkesson har drag under galoscherna.

I måndags presenterade partiet sin budget med ett minst sagt stötande förslag. Endast svenska och EU-/EES-medborgare ska få statliga stöd som barnbidrag, bostadsbidrag och förtidspension.

Det räcker inte att som nu ha svenskt uppehållstillstånd.

Utifrån en rapport från riksdagens utredningstjänst skulle staten spara 7,5 miljarder kronor på detta. Att kostnaderna skulle öka med i princip lika mycket för kommunerna för försörjningsstöd är mindre relevant.

SD:s myt om invandring

Det viktigaste verkar vara att återigen gnugga in myten om de tärande invandrarna som bara kommer hit för att leva på bidrag.

Och detta är otäckt nog, men det slutar inte där.

För det är inte svårt att räkna ut konsekvenserna för de omkring 100 000 barn i Sverige som inte längre skulle få barnbidrag med SD:s förslag. Eller de ytterligare 15 000 fattigpensionärer vi skulle få, enligt SVT:s beräkningar.

Vi skulle få ett ännu mer uppdelat samhälle och en ännu djupare misär.

Frågan är vilken del av välfärden som Sverigedemokraterna vill villkora härnäst och för vem?

När partiet gör ett sådant här utspel är det allvar, det måste vi vara medvetna om. För SD är närmare makten än någonsin tidigare. En i stort sett färdig regeringskonstellation finns redan inför nästa val tillsammans med M och KD.

Nu handlar mycket om att hitta gemensamma nämnare partierna emellan. När SD nu krokar arm med M om att villkora välfärden gör de just detta. Och det är listigt. För även om Ulf Kristersson inte har just medborgarskap i sitt förslag, kommer SD:s krav väga tungt vid förhandlingar.

Behövs Moderaterna?

Det blir allt mer uppenbart att M går i Jimmie Åkessons ledband. Allt för makten, verkar Ulf Kristersson tänka. Men frågan är vad väljarna ska med M till om de lika gärna kan rösta på SD?

När de nu går allt längre i sin invandringsfientliga politik är det viktigt att ha med sig att detta bara är ett av flera utspel att vänta. Steg för steg vänjer de väljarna vid det som i själva verket är både inhumant och som strider mot lagar och konventioner.

En relevant fråga är vilken del av välfärden som partiet vill villkora härnäst – och för vem?

Vi som inte köper de här obehagliga förslagen och som inte delar SD:s målbild behöver reagera nu. Normaliseringen av SD:s invandringhat behöver stoppas.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Lina Stenberg

  Tack för dagens chatt! Hoppas ni får en bra dag så hörs vi igen nästa gång!

  /Lina

 • Lina Stenberg

  Hej Hasse,

  Välfärdssamhället fungerar såhär: Små barn, upp tills de börjar jobba innebär enbart en kostnad för staten. Samma sak är det i tider av sjukdom, föräldraledighet osv.

  Det är uppbyggt så att människor inte behöver betala för sig i förväg utan att vi sedan betalar skatt när vi är i arbetsför ålder.

  Pensionen är också en tid då vi oftast inte är särskilt lönsamma.

  Sedan beror allt på hur länge vi lever, vilka löner vi har och otur med tex sjukdom. Men allt jämnar ut sig. Fiffigt va?

 • Finns det inga villkor i dagsläget för att ta del av välfärdssamhället? Gör det inte det, så bör det vara på tiden att införa det av någon form i alla fall....var kommer pengarna till välfärdssystemet ifrån?. Jag som trodde man skulle jobba 40 år i Sverige för att få ta del fullt ut av pension och välfärd.

  Hasse
 • Lina Stenberg

  Tack Gustaf,

  Jag jag tror att myterna måste genomskådas. Och det måste upprepas ganska ofta för SD lyckas verkligen sätta dagordningen med sina förenklingar och osanningar.

 • Tack Lina för en välskriven och framförallt viktig text. Varje nytt utspel från SD känns som en upprepning av Joseph Goebbels tes, att den lögn som upprepas tillräckligt många gånger så småningom kommer att uppfattas som en sanning. SD har utomordentligt skickliga retoriker - det behövs kritiska röster som avslöjar deras myter som just vad de är - myter.

  Gustaf

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige hade inte klarat corona utan invandrarna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Jimmie Åkesson

Riksdagens utredningstjänst

Garantipension

Barnbidrag