Ingvar Persson

Pensionsskandalen kan fälla Bodström

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På Länsstyrelsens kontor i Stockholm fejas det som bäst just nu. Den första november tillträder en ny chef, och huvudstadens blivande landshövding har ett imponerande CV.

Han har inte bara varit justitieminister och suttit i Riksdagen. Han är dessutom advokat och författare, och han har spelat allsvensk fotboll, för AIK i Solna dessutom. Den blivande landshövdingen har till och med skrivit på Aftonbladets ledarsida.

Thomas Bodström - det är förstås honom vi talar om - borde vara klippt och skuren som statens representant i den expansiva stockholmsregionen.

Samtidigt, bara några kvarter bort på Kungsholmen, utreder Ekobrottsmyndigheten vad som egentligen hände i pensionsbolaget Allra.

Märkliga affärer

Klart är att Svenska Dagbladet i början av året kunde berätta att bolaget inte bara hade givit spararna en usel avkastning, utan att det också ägnat sig åt märkliga affärer som bland annat omfattade aggressiv marknadsföring, höga avgifter och ett hemligt bolag i Dubai.

Pensionsmyndigheten tog det extrema steget att kasta ut Allra från PPM-systemet. Klart är också att Allra förvaltade många miljarder åt över 100 000 svenskar, och att ingen vet vad deras sparande är värt i dag.

Här kommer Bodström in. En del av Allras affärsidé tycks ha varit att mot rundlig ersättning låta bolaget representeras av en namnkunnig styrelse. Den mest namnkunniga av dem alla var just Thomas Bodström. När det blåste som värst i våras valde ändå Bodström - precis som bland andra den tidigare chefen för Svenskt Näringsliv, Ebba Lindsö - att hoppa av.

De smet som skånska bilmålvakter, skrev vi då.

Skadestånd

Bodström, Lindsö och de andra kändisarna i styrelsen är inte polisanmälda eller brottsmisstänkta. Men som styrelseledamöter kan de bli skadeståndsskyldiga ifall pensionsspararnas pengar inte kommer fram.
Det skulle kunna handla om många, många miljoner.

Hur tänkte civilminister Ardalan Shekarabi när Bodström fick jobbet som landshövding? Funderade ingen på att det kan se märkligt ut om Pensionsmyndigheten tvingas rikta skadeståndskrav mot statens högsta representant i Stockholmsregionen?

Bodström må ha en imponerande meritlista, men så länge Allra-affären inte är uppklarad riskerar han att bli en riktigt dålig landshövding.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Pensionsskandalen runt Allra | Aftonbladet
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.