ÅSIKT

Francos gengångare hemsöker Barcelona

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

Spaniens paramilitära poliskår, Guardia Civil, har de två senaste veckorna trakasserat medier och lokala myndigheter i Katalonien inför den stundande folkomröstningen om självständighet 1 oktober.

Polisen har beslagtagit valsedlar, gripit regeringstjänstemän och hotat de som organiserar folkomröstningen med åtal. Spaniens konservativa regering tänker tydligen handgripligen hindra Katalonien att folkomrösta.

Tystar media

Förra fredagen fick flera lokala medier dessutom besök av Guardia Civil som krävde att de skulle skriva på ett dokument där de lovade att inte publicera "propaganda" för folkomröstningen och sluta ta in annonser för självständighet. Det berättade Journalistförbundets tidning Journalisten tidigare i veckan.

– Jag vägrade skriva på. Vi vet inte vad som avses med ”propaganda”. Handlar det om opinionsartiklar? säger Vicent Partal på den katalanska nyhetssajten Vilaweb till Journalisten.

Så här beter sig inte en demokratisk europeisk stat. Spanien har i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, Europakonventionen och i EU:s grundlang förbundit sig att värna yttrandefriheten.

Varken legal eller legitim

Att polisen försöker tysta oppositionell media är ett direkt brott mot de värderingar som Europeiska unionen bygger på. Det kan inte EU:s övriga medlemsstater acceptera.

Kataloniens folkomröstning om självständighet nästa söndag är slutpunkten i en lång process där förtroendet mellan Madrid och Barcelona blivit allt sämre. Nu har de katalanska nationalisterna lovat att utropa självständighet om de vinner majoriteten av de som röstar.

Det finns problem med detta. Folkomröstningen bryter mot lagen och opinionsmätningar visar att de som är mot självständighet kommer att bojkotta den.

De katalanska nationalisterna har tyvärr valt en väg som varken är legal eller legitim.

Inte möta med våld

Men den spanska regeringen kan ändå inte möta detta med våld - enda sättet är fortsatt dialog.

Tyvärr väcker polisens räder minnet av diktatorn Francisco Franco och hans brutala metoder mot Katalonien till liv. Det kommer de spanska myndigheterna att förlora på.

Guardia Civil bör stanna i barackerna.

Men i förlängningen måste väljarna i Katalonien få möjlighet att avgöra sin framtid vid valurnorna, precis som de i Skottland för två år sedan.

Någon annan metod finns inte i en demokrati.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katalonien

Barcelona

Skottland

Spanien