ÅSIKT

Sluta nu att curla Thomas Bodström

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Bodström har alltid varit Socialdemokraternas golden boy.
LEDARE

130 000 pensionssparare litade på Thomas Bodström. Som styrelseledamot i Allra garanterade han pensionsfonder med trygga namn som ”Allra Strategi Lagom” och ”Allra Strategi Försiktig”.

Thomas Bodström gjorde till och med en reklamfilm för Allra där han lovade "pålitlig hjälp". Filmen är en hyllning som fortfarande ligger kvar på Allras hemsida trots att skandalbolaget numera har avregistrerats av Pensionsmyndigheten.

Godkände utbetalning

Det råder ingen tvekan om att Thomas Bodström var Allras ansikte utåt även om han i dag försöker fjärma sig från bolaget. I radion beskriver han sig snarare som ett vittne, någon som bara såg på, men i själva verket satt han i Allras styrelse och godkände en extra utbetalning till Allras ägare på 20 miljoner kronor.
Ingen ska påstå att Thomas Bodström har begått några olagligheter. Det var inte han, utan Allras ledning som i dag häktades för grov trolöshet mot huvudman. Det var Allras vd Alexander Ernstberger som fördes in till häktningsförhandlingarna i handbojor.

Borde ha ont i magen

Men Thomas Bodströms kopplingar till Allra är onekligen besvärande. En socialdemokratisk före detta minister borde inte befatta sig med den här typen av skamfilade pensionsbolag. 130 000 pensionssparare riskerar att få lägre pension och det borde ge Thomas Bodström ont i magen, men just nu verkar han nog mer tänka på sig själv.
Som före detta styrelseledamot vet han att han riskerar att bli skadeståndsskyldig. Han kan bli stämd, han borde ligga lågt, men han vill så väldigt gärna bli landshövding i Stockholm och han brukar få som han vill. Den här gången har han dock ovanligt många människor emot sig. Personal på Pensionsmyndigheten protesterar, precis som Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Lokalpolitiker i Stockholm är tveksamma, men regeringen står fast vid sin utnämning. Om två veckor ska den nyblivna landshövdingen Thomas Bodström flytta in i Tessins 1700-talspalats i Gamla stan.

Partiets golden boy

Thomas Bodström har länge varit Socialdemokraternas golden boy. Inga vanliga regler har gällt för honom. När han satt i riksdagen drev han samtidigt en advokatbyrå, skrev deckare och fyllde ut tiden med olika uppdrag i till exempel styrelsen för Pysslingen. Han föreläste i USA, satte sig i fler styrelser och skrev ännu fler deckare.
Det är möjligt att Allra var ytterligare ett av hans många sidouppdrag och kanske var det ett för mycket. Det är dags att sluta curla Thomas Bodström. Det är dags att ställa krav. Han måste ta sina uppgifter på större allvar och därmed kan han inte bli landshövding förrän Allraskandalen är uppklarad. Han kan inte bli landshövding om han samtidigt vill driva advokatfirma och skriva ännu fler deckare.
Thomas Bodström måste ta större ansvar för människor och det gäller både pensionssparare och invånare i det Stockholm han så gärna vill vara landshövding i.

ARTIKELN HANDLAR OM