Susanna Kierkegaard

Åkesson tror att folk är dumma i huvudet

Han försöker retuschera sin politiska historia

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I torsdags kväll möttes migrationsminister Anders Ygeman (S) och Jimmie Åkesson (SD) i Aktuellt. Debatten i SVT handlade om flyktingar från Ukraina. Det hettade till ordentligt när Ygeman fick frågan om hur han tolkade Åkessons vilja att ta emot flyktingar från Ukraina men inte Mellanöstern och Afrika.

– Han gör skillnad på folk efter religion och hudfärg, sa Anders Ygeman.

Jimmie Åkesson blossade upp direkt. Han sa åt migrationsministern att skärpa sig, ”det är väl ingen som sagt något om hudfärg”.

Kaxigt sagt

Det är kaxigt sagt av ledaren för ett parti som bildades av nazister och fascister.

Åkesson har försökt hävda att han gick med i Sverigedemokraterna först 1995, när partiet påbörjat sin resa mot att bli mer rumsrena. Men enligt ett avslöjande från tidningen Expo gick Jimmie Åkesson med i Sverigedemokraterna redan 1994 när Anders Klarström fortfarande var partiledare.

Klarström hade sin bakgrund i nazistiska Nordiska rikspartiet och samarbetade med andra nazistorganisationer under sin tid som partiledare. Expo skriver att Karlström till och med använde sig av livvakter från terrorgruppen Vitt ariskt motstånd under en demonstration 1992.

Behöver inte leta

Men den som vill hitta rasism i Jimmie Åkessons parti behöver inte leta så långt bak i arkiven. Det senaste året har de sverigedemokratiska skandalerna avlöst varandra.

Riksdagsledamöter medverkar i högerextrema kanaler gång på gång. Senast var det Roger Richthoff som pratat försvarspolitik med en programledare som spridit nazistisk och antisemitisk propaganda. Innan dess var det kommunpolitikern Jonatan Lindgren (SD) som skrev på Twitter om ”ett folkmord på vita”, en vanlig myt som sprids i vit makt-kretsar.

Ett kristet land

Efter debatten mot Anders Ygeman följde Åkesson upp sitt resonemang med en debattartikel i Aftonbladet. I den skrev han att ”det är skillnad på ”flyktingar” och flyktingar” och kallar människor som Sverige hjälpt tidigare för ”proffsmigranter” som utnyttjar det svenska bidragssystemet.

Enligt Åkesson är Ukraina däremot ”ett kristet land med en kultur som är mycket mer närbesläktad med vår egen, jämfört med till exempel klansamhällen på Afrikas horn”.

Jimmie Åkesson kan försöka retuschera berättelsen om sitt eget politiska engagemang. Han kan fortsätta ”glömma bort” vad som står på Sverigedemokraternas hemsida och i partiprogrammet när han blir konfronterad av journalister och meningsmotståndare. Han kan försöka formulera om sin rasism i debattartiklar.

Men folk är inte dumma i huvudet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.