Svensk bostadspolitik är bara för de rikaste

Hyresgäster kan tvingas flytta på grund av lyxrenoveringar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Konstnären Pierre Åhrén är kritisk till Stockholmshems planer. ”Jag tycker det är katastrof. Jag har bott här i 11 år och kan inte tänka mig ett bättre kök.”
Konstnären Pierre Åhrén är kritisk till Stockholmshems planer. ”Jag tycker det är katastrof. Jag har bott här i 11 år och kan inte tänka mig ett bättre kök.”

Det kommunala bostadsföretaget Stockholmshem grundades 1937. Samma år byggdes barnrikehusen i Traneberg. De var en del i Socialdemokraternas krisprogram för att bygga bort trångboddheten. Här restes hus för barnfamiljer med lägre inkomster. De skulle få två rum och kök till rimliga

Husen på Hoburgstigen är Stockholmshems äldsta.
Husen på Hoburgstigen är Stockholmshems äldsta.

hyror.

Nu vill Stockholmshem renovera de 184 lägenheterna och blåsa ut alla kök och badrum. Det har fått hyresgäster att reagera starkt. Många är rädda för att deras bostäder ska restaureras så pass mycket att de inte kommer ha råd att bo kvar, något som tidningen Hem & Hyra tidigare har berättat om.

Men det handlar också om ett omodernt resursslöseri och ett kulturarv som riskerar att förstöras när, i många fall, välbevarad 30-talsinredning och fullt funktionella kök och badrum kastas bort.

Ointresserade av dialog

Hyresgästföreningen i Stockholm har tillsammans med de boende bildat en samrådsgrupp som försökt diskutera renoveringarna med Stockholmshem. Men någon dialog har bostadsföretaget inte varit intresserat av. Istället har de utsett husen till ett pilotprojekt. Tidigare har hyresgästen kunnat påverka standarden på renoveringen och därmed också hyreskostnaden. Inte den här gången, nu ska alla lägenheter renoveras enhetligt.

De boende har heller inte fått något underlag om planritningar eller prisbild.
– Besynnerligt, det brukar jag kalla Stockholmshems agerande, säger Kicki Glasberg, som driver hyresgästernas ärende för Hyresrättsföreningen.
– Stockholmshem brukar vara ett bra bolag, men den här gången känner vi inte igen deras beteende att inte lyssna in de boende alls, säger hon till Aftonbladets ledarsida.

Hyresvärden tjänar pengar

I veckan delade Hyresgästföreningen ut information till de boende med uppmaningen att de inte ska skriva på något från Stockholmshem innan de har all fakta på bordet.

I den aktuella boken "Den orättvisa rättvisan – en rättspraxis som renovräker" (Verbarl 2021) har författarna Dominika V. Polanska och Håkan Axén undersökt varför allt fler hyresvärdar renoverar bostäder så att de boende tvingas flytta, det som ofta kallas renovräkningar. Det enkla svaret är att de tjänar pengar på det, och att det är lagligt.

Bostadspolitiken i dag handlar inte bara om att vi måste bygga mer, utan också om att människor måste ha råd att bo. Det rimliga vore att Socialdemokraterna river ut 2000-talets ohållbara bostadspolitik och i tidsenlig anda återanvänder de egna visionerna med sociala ambitioner.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.