Mejla

Jonna Sima

Friskoleägare har blivit den nya adeln

Köpt jaktslott och fyrhjulingar för skolpengen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Hultin, vd för Watma group, använde skolpengen för inköp av Engelska villan i Åre.
Anders Hultin, vd för Watma group, använde skolpengen för inköp av Engelska villan i Åre.

Svensk vård och skola har blivit en guldgruva för riskkapitalister. Ett av de tydligaste exemplen heter Anders Hultin. Han blev känd för en vidare krets efter att Aftonbladets ledarsida uppmärksammat att han taktlöst lagt ut en bild på ett sjuhundrakronors vin på Facebook och texten: "Because I'm worth it".

Då hade han som vd för skolkoncernen John Bauer precis ansökt om konkurs. 14 500 elever förlorade sina skolor och deras lärare hade blivit arbetslösa.

Men Anders Hultin gick det, som han själv konstaterade, ingen nöd på. För en billig peng kunde han köpa ut ett antal skolor ur det egna konkursboet och drev dem vidare i det nystartade bolaget Fria Läroverken.

Liksom i stora delar av den privatiserade välfärden består ägandeskapet av avancerade bolagsupplägg. Fria Läroverken är en del i friskolekoncernen Watma, även den med Anders Hultin som vd.

Köpt jaktslott i Åre på företaget

Enligt en granskning av tidningen ETC står koncernen som ägare för en träslottsliknande fastighet med egen sandstrand i Åre. Men det verkar inte direkt vara köpt som en rekreationsstuga för skolkoncernens anställda.

Sedan förra våren är Anders Hultin och hans sambo skrivna på adressen. Genom bolaget har de köpt in tre snöskotrar och två fyrhjulingar. Hultin har även ansökt om bygglov för ett 170 kvadratmeter stort ”magasin” med sovplatser, garage samt ett slakteri för jakt.

Men så kan det också vara extremt lönsamt att driva friskolor. Bara sedan 2016 har Anders Hultin plockat ut 9,4 miljoner kronor som aktieutdelning samt tagit ut ytterligare tre miljoner i lön.

Samtidigt vittnar skolpersonal inom Watmas skolkoncern om en ökad arbetsbelastning. Trots att antalet elever har ökat under de senaste fem åren har ledningen dragit ned på antalet anställda.

Huvudskyddsombudet har vid flera tillfällen de senaste åren slagit larm om att det råder ”akut risk” för ökade sjukskrivningstal och hög personalomsättning.

Men vad gör det när affärsmodellen ger klirr i kassan?

Högern agerar bromskloss

Så länge den borgerliga majoriteten i riksdagen sätter stopp för vinstbegränsningar och en justering av skolpengen som skulle göra friskolor oattraktiva för cyniska kapitalister kommer detta sjuka system bestå. Lärare bränns ut och elever får sämre undervisning.

Skattepengar borde rimligtvis gå till barnens utbildning, inte till ett nytt adelsfrälses dyra viner och privata jaktslott.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.