Viktig vänstersväng i Centerns skolpolitik

Marknadsskolan är en katastrof för Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf är omvald som Centerledare i ytterligare två år. Idag diskuterade Centerstämman skolpolitiken
Annie Lööf är omvald som Centerledare i ytterligare två år. Idag diskuterade Centerstämman skolpolitiken

ARLANDA Den efterlängtade skoldiskussionen på Centerstämman inleddes med två ordningsfrågor och en votering om återremiss av något, lite oklart vad. Följt av fyra nya ordningsfrågor om vad man egentligen återremitterat.

Varefter mötespresidiet meddelade att tidplanen spruckit redan innan själva debatten hade börjat.

Och så ytterligare fem ordningsfrågor på det. Samt lite voteringar om saker man redan röstat om tidigare.

Endast Sverige, svensk mötesdemokrati har.

Men Wienerbröden var utmärkta, Centerpartiet är av tradition ohotad etta bland partierna i allt som går att äta.

Bland de nästan 140 ombud som begärde ordet var majoriteten kritiska till olika delar av den dagens friskolepolitik. Det tabu som tidigare har funnits inom borgerligheten mot att diskutera problemen med vinstuttag ur välfärden har uppenbarligen blåst all världens väg.

Det var en kul vänstersväng att lyssna till och rimligen borde de stora skolkoncernerna falla lite extra på börsen på måndag, även om Centerstämman inte ville se något regelrätt förbud mot vinstutdelning.

Däremot beslutade stämman att begränsa dagens kösystem för friskolor så att kön bara omfattar hälften av platserna och bara tre år före skolstart. Dessutom vill man utreda ett nytt resursfördelningssystem för skolor, som ska ta hänsyn till bland annat elevernas behov, kvalitetsmål och likvärdighet.

Centerpartiet vill även se en ökad transparens från alla skolor där uppgifter som elever, lärartäthet, betyg, resultat på nationella prov och ekonomi ska vara mer öppna än idag.

Man vill även att skolor som bryter mot reglerna eller inte uppfyller kvalitetskraven ska kunna stängas snabbare än i dag.

Även om många ombud ville gå mycket längre så kan även denna kompromiss innebära stora förändringar av friskolornas villkor idag.

Och det finns sannolikt goda förutsättningar för att få igenom politiken i riksdagen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill gå betydligt längre och en liknande omläggning av politiken kan möjligen vara på väg inom Liberalerna inför höstens Landsmöte.

Så, vad är det då som har inträffat inom Sveriges mest marknadsliberala parti?

När man lyssnar på vad Centerombuden faktiskt säger är svaret ganska uppenbart: verkligheten hände.

Friskolereformens avarter har blivit så uppenbara med ökad skolsegregation, rovdrift från oseriösa skolföretag, betygsinflation och fri dragningsrätt på skattepengar att inte ens ett grundmurat borgerligt parti som Centern kan blunda längre.

Marknadsskolan är helt enkelt en katastrof för Sverige.

Det är glädjande att även Centerpartiet har börjat inse detta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.