Så lägger vi krokben för Putins krigscensur

Offshoremedia - ett nytt vapen mot lögnerna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dmitry Muratov, chefredaktör för Rysslands äldsta oberoende tidning, fick Nobels fredspris 2021.
Dmitry Muratov, chefredaktör för Rysslands äldsta oberoende tidning, fick Nobels fredspris 2021.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Putin gjort allt för att censurera krigets fula verklighet. Den oberoende journalistiken har blivit en av hans främsta måltavlor.

I det informationskrig som nu pågår krävs en ny typ av journalistik: det som en rysk journalist kallat "offshorejournalistik". Alltså, rysk oberoende journalistik som bedrivs utomlands.

Offshoreverksamhet för lätt tankarna till multinationella företag och miljardärer som flyttar tillgångar eller verksamhet utomlands, ofta för att undvika skatt eller insyn.
Behovet av att flytta rysk journalistik utomlands handlar om betydligt mer ädla motiv. Ryska journalister flyr inte beskattning, utan mordhot och fängelsestraff.

Ryssland förbjuder journalister från att rapportera fakta

Att det är svårt att bedriva oberoende journalistik i Ryssland är inget nytt. Men sedan invasionen av Ukraina har det blivit fullständigt omöjligt.

Novaya Gazeta är Rysslands äldsta oberoende tidning. Tidningen, som startades 1993, har överlevt trots åtskilliga hot och attacker. Sex av tidningens journalister har mördats sedan 2000. I december 2021 fick tidningens chefredaktör, Dmitry Muratov, Nobels fredspris.

Men lagarna som Putin införde efter invasionen av Ukraina blev det avgörande slaget mot tidningen. Regeringen beordrade att ingen fick beskriva kriget som ett krig, en invasion eller en attack. Den 4 mars trädde en ny lag i kraft som ger upp till 15 års fängelse för personer som skriver eller publicerar “medvetet falsk information” om kriget.

Den 28 mars, efter två varningar från den ryska censurmyndigheten, meddelade Novaya Gazeta att all deras verksamhet i Ryssland skulle upphöra.

Har flyttat utomlands

Novaya Gazeta har sedan dess öppnat en mediekanal i Europa. Många av de journalister som jobbar på Novaya Gazeta Europa har flytt från Ryssland. Genom att verksamheten har flyttat utomlands kan journalisterna fortsätta göra sitt jobb.
Att bedriva grävande och granskande journalistik från Europa sker självklart inte utan risk. Putins agenter jobbar även utomlands. Men Novaya Gazetas journalistik behövs mer än någonsin.

Västerländsk media kan lätt avfärdas

Många av de västerländska mediekanaler som censurerats i Ryssland försöker samtidigt hitta nya sätt att undkomma landets censur. Ett sätt är att publicera material på nya hemsidor och servrar som ännu inte har hunnit blockeras. Censurmyndigheten jagar efter, så gott det går. Det hela liknar en högteknologisk katt-och-råtta-lek.

Men de västerländska medier som trots allt når in i Ryssland kan alltför lätt avfärdas som propaganda. Det är just därför oberoende medier som både ägs och drivs av ryssar är så viktiga. Och som läget ser ut nu har de inget annat val än att flytta utomlands.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.