Fel av Annie Lööf att ge SD sin största seger

C blev inte garanten mot Åkessons makt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu visar Centerpartiet sina rätta färger – och särskilt grönt blev det inte. En vecka efter klimatmötet i Glasgow släpper de igenom sänkt bensinskatt i riksdagen.

Och mycket till garant mot SD:s inflytande blev det visst inte heller.

Annie Lööf skänker idag Jimmie Åkesson sin största politiska seger någonsin. Indirekt välsignar hon förhandlingarna mellan M, SD och KD om nästa statsbudget.

Det är trist.

Annie Lööf säger att C ”följer praxis” som släpper fram den SD-förhandlade budgeten. Det är en sanning med modifikation.

En praxis som nästan ingen följer är nämligen ingen praxis.

Så vad betyder pratet om att ”följa praxis”? Alla partier röstar på sitt eget alternativ, det är inget konstigt med det. Men i slutvoteringen står två förslag mot varandra. Å ena sidan regeringens, å andra sidan M, KD och SD:s förslag.
Tidigare lade partierna som inte samarbetat om budgeten ned sina röster, men efter SD:s intåg i riksdagen bröts detta. Därför innebär ”följa praxis” i verkligheten att Centerpartiet släpper fram en budget som förhandlats fram med SD. Är det verkligen de signalerna de vill skicka ut så nära inpå valet?

Annie Lööf gör gärna en poäng av att ta ansvar, och därför släpper hon fram Magdalena Andersson som statminister. Men tack vare Lööf blir det en statsminister som ska styra med en SD-förhandlad budget.

Det var kanske inte var så oväntat av Centerpartiet. Men det är en mycket märklig syn på att ta ansvar, och ett ännu konstigare sätt att hålla Sverigedemokraterna borta från makten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.