Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Hur går den här ekvationen ihop?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Cirkeln är sluten. Fredrik Reinfeldt har hittat hem. Hem till skatterna, moderaternas hjärtefråga.

I sitt sommartal på hamntorget i det moderatstyrda Vaxholm lovade han väljarna att moderaterna ska snabba på alliansens skattesänkningar. Sänkta inkomstskatter med 45 miljarder redan nästa år. Då applåderade borgarna på det fullpackade torget.

År 2008 vill moderaterna gå vidare och sänka inkomstskatterna med 8 miljarder och i steg tre halvera statsskatten med 4–5 miljarder. Dessutom ska arbetsgivaravgifterna sänkas med 7 miljarder för nya ungdomsjobb. Nyss enades alliansen om slopad statlig fastighetsskatt på nära 30 miljarder.

Nu är det skarpt läge. Moderaterna vill vinna valet. Då står gigantiska skattesänkningar åter på agendan – precis som på Bo Lundgrens kritiserade tid.

Fredrik Reinfeldt hade fler löften med sig till Vaxholm. Alla löften som han vill ska bli alliansens gemensamma. De handlar om ungdomsjobb och välfärd.

”Allt som socialdemokraterna tillför vården och skolan ställer vi upp på. Där vill vi ge mer resurser än de. Striden i det här valet står inte om välfärdens kärnverksamheter, utan om vi ska bygga ut bidragssystemen som gör det olönsamt att arbeta”, sa moderatledaren. Där fanns det hetta i rösten.

Det är jobben som är viktigast. Så säger socialdemokraterna och så säger moderaterna. Reinfeldt håller fast vid sin arbetslinje att det ska löna sig ännu bättre att arbeta än att leva på bidrag. Där väcker han respons i Vaxholm. Nu vill han också göra det ännu billigare för arbetsgivarna att anställa unga.

Arbetsgivaravgifterna ska tas bort för alla under 20 år (utom pensionsavgiften) och halveras upp till 25 år. Så ska arbetsgivarna få morötter att anställa. De ska kunna stapla olika sänkningar av arbetsgivaravgifterna på varandra. Då kan lönekostnaderna för unga halveras för arbetsgivaren, lovar moderaterna.

–?Så kommer jobben, försäkrar Fredrik Reinfeldt. Och han lovar särskilt att ”inte ta ifrån någon ung deras rättigheter”. Unga ska ha kollektivavtal och avtalsenlig lön som alla andra.

Vad säger Maud om det?

Så, var kommer då pengarna, finansieringen av alla löften ifrån? Jo, från det reformutrymme som skapats i Perssons Sverige där statsfinanserna är urstarka och det går strålande bra för företagen.

Det finns enligt Reinfeldt ett reformutrymme på cirka 100 miljarder nästa mandatperiod. Det har statliga Konjunkturinstitutet räknat ut. 60 miljarder är intecknade av regeringen för välfärdsreformer. Allt ska infrias, försäkrar Reinfeldt för oss journalister under båtfärden ut till Vaxholm. Osedda reformer så väl som kända.

Allt utom höjda bidrag.

Det är ett uppseendeväckande löfte till väljarna. Vad socialdemokraterna än lovar, vilka kostnaderna än blir, så garanterar Fredrik Reinfeldt att de ska genomföras. Här finns inga högerspöken som raserar den offentliga sektorn. Jag undrar bara var det statsmannamässiga ansvaret för skattebetalarnas pengar och statsfinanserna tagit vägen? Hur ekvationen går ihop med de nu jättestora skattesänkningarna?

I moderaternas valmanifest finns inte en rad om miljön, inget om stridsfrågorna i alliansen: familjepolitiken och biståndet. Däremot vill moderaterna skriva in skärpta straff för grova brott i alliansens valmanifest.

–?I Sverige är det en bedrift att hamna i fängelse, utropar Reinfeldt på torget.

Då får han nya applåder.

Ledaren för ”det nya arbetarpartiet” är ingen folktalare som eldar massorna. Han verkar snarare lite obekväm på scen inför folket. När han raljerar om Göran Perssons drömmar ”hem till gården”, väcker han skratt men några applådåskor blir det inte.

I går hade Reinfeldt några ord att säga om världen. Våldet i Mellanöstern, i Libanon, att Israel måste få fred och säkra gränser och palestinierna en fungerande stat. Riktigt statsmannamässigt blev det aldrig.

Lena Askling