ÅSIKT

VÄLJ RÄTT

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Huvudbry Kostnaden för att sätta i gång vaccinproduktion är lika stor som priset för en första skiss på det militära förarlösa planet Neuron. Ett svårt val?
LEDARE

Den fruktade fågelinfluensan har nått Europa. I går höll EU-kommissionen krismöten efter att det dödliga viruset hittats i både Turkiet och Rumänien.

FN:s influensa­bekämpare David Nabarro och Världshälsoorganisationens (WHO) företrädare har på senare tid uttalat sin oro över en eventuell mass­epidemi.

Det finns tid att agera ordnat och konstruktivt som motvikt till paniken. Desto viktigare är att beslutsfattarna visar att de insett allvaret och nu gör allt för att stärka smittskyddet, nationellt och internationellt.

Aftonbladets ledarsida var bland de första som ifrågasatte regeringens budskap att beredskapen är god.

I förra veckan kunde vi avslöja att folkhälsominister Morgan Johansson nu har gjort en helomvändning. Han har givit Socialstyrelsen i uppdrag att snabbutreda möjligheten att skaffa läkemedel för hela befolkningen.

1997 gjorde sig Sverige av med den egna produktionen av influensavaccin. En följd av den privatiserings- och avregleringsiver som drog genom landet under 1990-talet. Konsekvenserna ser vi nu.

”Sverige kan inte räkna med att få tillgång till de mängder vaccin man skulle behöva, åtminstone inte under tidiga delar av pandemin, men en inhemsk produktion skulle öka möjligheterna att vaccinera Sveriges befolkning”, skriver Socialstyrelsen.

Marknaden har misslyckats

Marknaden har misslyckats med att skapa tillräcklig produktions­kapacitet. Staten måste nu se till att vaccin kan tillverkas snabbt, gärna i nordiskt samarbete.

Morgan Johansson har redan sagt att landstingen bör samordna sina uppköp av vaccin. Enligt Svenska Dagbladet (14/10) har Socialstyrelsen kontaktat landstingen och organisationen Sveriges kommuner och landsting för att inleda detta arbete. Utmärkt. Gamla revirstrider måste läggas på hyllan. Nu gäller det att samfällt stärka det svenska smittskyddet.

EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att börja lagra medicin. Tanken på att upprätta en ”solidaritetsfond” för att finansiera köp av motmedel vid en massepidemi lär också finnas. På tisdag träffas EU:s hälsoministrar med anledning av hotet från fågelinfluensan. Sverige bör driva att EU stärker sin civila beredskap inför icke-militära hot som exempelvis sjukdomar.

Militärt flygplansprojekt

Sverige bör också sätta i?gång en egen vaccinproduktion tillsammans med sina nordiska grannar. Det skulle kosta mellan 500 och 750 miljoner kronor. Ungefär vad en första skiss på det förarlösa Neuronplanet skulle kosta.

För medborgarnas bästa borde regeringen satsa på smittförsvaret i?stället för på ett nytt militärt flygplansprojekt.

Bygg en vaccinfabrik NU!

HK