ÅSIKT

Kvinnor dör i väntan på de söliga männen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
LEDARE

Kvinnoveckan är över och nu ser vi fram mot årets 51 mansveckor.

Man skulle kunna kalla dem vanliga veckor. Ni vet när Stefan Löfven, Donald Trump, Kim Jong-un och Peter Madsen turas om att toppa nyheterna. It's a mans world.
Själv missade jag årets kvinnovecka på grund av hög feber och hosta. Så om jag vill ta del av alla maffiga kvinnomanifestationer får jag vackert vänta till i mars nästa år. Men å andra sidan är vi kvinnor vana vid att vänta.

Den feministiska utvecklingen kan ju inte beskrivas som särskilt snabb.

Om 20 år

Ta föräldraförsäkringen, till exempel. Den infördes för 44 år sedan och i år tar papporna ut 29 procent av all sorts föräldraledighet. Det är 6,8 procentenheter närmare jämställt uttag än för tio år sedan, konstaterar TCO som diplomatiskt menar att utvecklingen går åt rätt håll.
Ja vilken utveckling, kom igen nu grabbar. Med den här takten är ni ikapp kvinnorna om 20 år.

Det är en myrstegsrevolution vi bevittnar och den följer samma takt som löneutvecklingen. Löneskillnaden mellan män och kvinnor är 12 procent. Omräknat i tid betyder det att män får betalt för hela sin arbetsdag mellan åtta till fem, medan kvinnorna får jobba gratis efter klockan 16:02.

Om 32 år

Kvinnolobbyn driver en kampanj för jämställda löner som kallas #lönheladagen! Sedan den inleddes för sex år sedan har klockslaget flyttats fram från 15:51 till 16:02. Med den förändringstakten (1,8 minuter per år) når vi jämställda löner om 32 år.

Så håll ut. Majoriteten av oss arbetande kvinnor kommer visserligen att vara pensionärer eller döda, men jämställdheten kommer.

Vid närmare eftertanke hänger det hela ihop. När kvinnorna tar föräldraledigt halkar de efter i löneutvecklingen, sedan får de ett barn till och halkar lite mera. Två barn blir dessutom sjukare än ett, så det blir en del vabbande. Kanske en deltid eller i vilket fall inget avancemang.
Sedan står man där med sin taskiga lön och plötsligt är man gammal. Det enda som går fort i den här historien är själva livet.

Om 52 år

Kvinnor slits hårdare än män. Villkoren i de kvinnodominerade yrkena är dessutom så tuffa att många kvinnor inte ens håller till pensionen. När riksdagens politiker dessutom vill höja pensionsåldern innebär det att kvinnorna halkar efter igen. Redan i dag får männen i snitt 5 400 kronor mer i pension varje månad.
Men håll ut, rekommenderar Folksam som räknat ut att pensionerna ändå bör vara jämställda år 2070. Om 52 år alltså.
Jag vet att man aldrig ska ge upp. Men i min influensadimma ligger jag ändå här och begrundar kvinnoveckan och allt annat som jag också har missat.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM