Det som händer i Göteborg borde få stanna i Göteborg
För Stefan Löfven riskerar konflikten i Göteborgs containerhamn att bli valfrågan från helvetet.
I slutet av maj ska regeringen få den utredning som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson beställde förra sommaren och som har uppdraget att titta på om och hur lagen borde ändras med anledning av konflikten. Den riskerar att hamna mitt i valdebatten.
Å ena sidan har Löfven borgerliga partier och näringslivslobbyister som ser det perfekta tillfället att inskränka strejkrätten. Direktörerna och Jan Björklund lär inte ge sig innan hela den svenska arbetsmarknaden förändrats i grunden.
Jonas Sjöstedt är upprörd
Å andra sidan har han stora delar av fackföreningsrörelsen, många ur det egna partiet och en upprörd Jonas Sjöstedt som varnar för att ett statligt ingripande med nya lagar riskerar att få förödande effekter på hela arbetsmarknaden.
Argument som Löfven rimligen förstår, men som inte löser exportindustrins problem med en hamn som går på halvfart.
I kväll har SVT:s Uppdrag Granskning gjort en djupdykning i bakgrunden till den kanske mest brännande arbetsmarknadskonflikten, den mellan det multinationella hamnbolaget APM Terminals och Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i Göteborg.
En krokig resa
Programmet beskriver en krokig resa, från den första punktstrejken för snart två år sedan över sommarens lockout till dagens frusna konflikt, för att använda en term från säkerhetspolitiken. Uppdrag Granskning har talat med fackliga företrädare, hamndirektörer, medlare och experter och när allt ska sammanfattas är det en slutsats som biter sig kvar.
De problem som finns i Göteborgs containerhamn handlar inte om något grundläggande fel på den svenska arbetsmarknaden eller om något kryphål i den svenska modellen.
Det som händer i Göteborg handlar om att relationen mellan två parter brutit samman, och om att förutsättningarna gjort konflikten väldigt svår att lösa.
Arbetsdomstolen behandlar just nu flera ärenden som handlar om konflikten.
Medlarna gav upp
I somras bad de statliga medlarna Jan Sjölin och Anders Lindström att få slippa sitt uppdrag.
– Vi betraktade det som fullständigt meningslöst att fortsätta, säger Sjölin i kvällens program.
Det betyder inte att lösningen på en lokal konflikt kan få påverka förutsättningarna på hela den svenska arbetsmarknaden, eller att det är rimligt att förändra lagstiftningen med alla de konsekvenser det kan föra med sig.
Om arbetsgivarna i hamnkonflikten dessutom kommit till slutsatsen att staten kan ordna deras bekymmer borde någon ta dem ur den villfarelsen.
Stefan Löfven och Ylva Johansson ska nog låta det som händer i hamnen borde stanna i hamnen.
I alla fall den här gången.