ÅSIKT

Billiga utspel av Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Alla fyra rymlingarna från Hall är gripna. Polisen förtjänar beröm för ett skickligt arbete. Frågetecknen kring kriminalvården kvarstår.

Det är bra att landshövding Björn Eriksson ska utreda rymningen, men det behövs mer än så. Situationen på landets fängelser är ohållbar. Det drabbar både ambitionerna om en human kriminalvård och allmänhetens förtroende för rättssystemet.

Vaga löften

Regeringen måste redovisa fler åtgärder mot denna kris i höstens budgetproposition. Det räcker inte med vaga löften om att försvarsbesparingar ska användas mot ”de inre hoten”.

Ändå är det häpnadsväckande hur oppositionen har agerat. Moderaternas Fredrik Reinfeldt krävde omedelbart Thomas Bodströms avgång. De övriga tre partierna hakade på. Istället för att fokusera på sakfrågan, hur kriminalvården ska bli bättre, valde de ett personangrepp på en av regeringens mest populära ministrar. Stödet för avgångskravet visade sig vara begränsat, både i opinionen och på de borgerliga ledarsidorna.

Påläst minister

Det underlättade inte att Fredrik Reinfeldt hamnade i affekt i radions ”Studio ett”-debatt mot en påläst och lugn justitie-minister.

I går fortsatte utspelspolitiken. Moderater, folkpartister och kristdemokrater rasade mot att Margot Wallström får förlängt förtroende i EU-kommissionen.

Biter inte

Det är knappast en kritik som biter när hon får högsta betyg i Bryssel. ”När Margot har chans att få en toppost blir det larvigt att säga nej”, konstaterar centerns partisekreterare i Dagens Nyheter.

Fredrik Reinfeldt har skickligt etablerat en mjukare och mer sansad profil än sin företrädare. Känsloutbrotten och de billiga utspelen denna vecka skadar trovärdigheten.

ME