Mejla

Eva Franchell

S dåliga självförtroende blir Reinfeldts trumfkort

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mona Sahlin.
Foto: LOTTE FERNVALL
Mona Sahlin.

Klockan nio i morgon bitti möts parti­ledarna i årets första riksdagsdebatt.

Mona Sahlin kommer dit försvagad efter dagar av borgerligt krypskytte. En frustrerad arbetarrörelse har följt de ­senaste dagarnas mediedebatt där social­demokraterna framställts som splittrade.

Den började i Svenska Dagbladet den tionde januari. ”Bråk i s om ekonomin”, löd rubriken. ”Kravet från det tunga s-distriktet i Skåne om att luckra upp budgetreglerna skapar internt bråk i partiet.”

Kravet från Skåne får ”direkt mothugg” från Halland. ”Kritiken är hård”, skriver ­reportern.

Socialdemokraterna är alltså osams om budget­reglerna och om hur krisen ska hanteras. Fullt krig råder i princip, Mona Sahlin har inte varit tillgänglig för en kommentar.

Dagen därpå fortsätter debatten i Sydsvenskan:

”Året kunde ha ­börjat bättre för social­demokraternas partiledare Mona Sahlin”, skriver de på ledar­sidan och fortsätter:

”Efter beskedet mot ­slutet av året i fjol att väljarnas förtroende sviktar ­betänkligt verkar ett allvarligt ­internt bakhåll

vara på gång i Skåne.”

Bloggarna förstärker bilden av ett parti

i upplösning och till slut sitter bilden.

Den blir bara värre när Mona Sahlins försvarare går ut. De reagerar med ryggmärgen. Hans Hoff och Sven-Erik Österberg är några av de socialdemokrater som menar att skåningarna inte ska tro att det går att rubba budgetreglerna. De bekräftar bara bilden av ett splittrat parti. Längst går Hans Hoff som är ordförande för socialdemokraterna i Halland när han säger att sådana här samtal ska föras internt.

Menar han då att partiets rådslag ska ­avslutas utan diskussion? I tysthet?

När Socialdemokraterna i Skåne föreslog nya budgetregler var det faktiskt bara ett ­inlägg i partiets rådslag om en ny politik. ­Mona Sahlin efterlyste ju förslag och idéer när hon tog över partiledarskapet.

Då sa hon att det krävs mod att öppna sig för nya lösningar och lämna gamla ståndpunkter bakom sig. Nu tystas de nya idéerna ner. Nu när till och med Fredrik Reinfeldt säger att budgettak och enprocentsmål kan komma att överges i kris och lågkonjunktur.

Kanske är det nerverna som spökar. ­Kanske är Monas Sahlins vänner så rädda för en mosa Mona-kampanj att de överreagerar på en helt befogad diskussion. De borde tvärtom vara stolta över ambitionen att ­öppna partiet. Sluta ängslas och backa upp Mona Sahlin i stället.

För Mona Sahlin borde verkligen gå upp

i talarstolen med rak rygg. Hon leder ett röd-grönt samarbete med övertag i opinionsmätningarna, och ingen ifrågasätter behovet av nya politiska svar i dagens akuta kris. Fredrik Reinfeldts enda trumfkort är en opposition med dåligt självförtroende.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN