Ledare

Det är dina pengar de stoppar på sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vårens bolagsstämmor kanske inte blir de cocktailpartyn de brukar vara. För nu mullrar det i salongerna.

9 APRIL 2008. I dag ringlar kön lång utanför Globen. Ericsson har bolagsstämma och nästan 2 000 aktieägare står i kö för att komma in. Väl inne i Globens annex bjuds de på smörgåstårta och lite mineralvatten innan det är dags att slå sig ner för att lyssna på resultatet: aktiekursen har fallit med 56 procent mellan den första januari 2007 och den första april 2008.

Aktieägarnas insatta pengar har alltså halverats.

Som tack för det arbetet cashade vd:n Carl-Henric Svanberg in nära 25 miljoner kronor i lön och bonus under 2007.

Redan i går kunde Aftonbladet avslöja hur chefernas löner och bonusar bara fortsätter att stiga trots att aktiekurserna faller.

Det mullrar i salongerna

I dag kommer kön att ringla lång även utanför Liseberg i Göteborg. Volvo har bolagsstämma och nästan 1 500 aktieägare står i kö för att smaka på fläskytterfilé innan det är dags att höra det dystra resultatet: aktiekursen har gått ner med nära åtta procent. Men Leif Johansson får tack ändå och 16,7 miljoner om året i lön och bonus.

Man kan sätta ytterfilén i halsen för mindre. Men vårens bolagsstämmor kanske inte blir de cocktailpartyn de brukar vara. För nu mullrar det i salongerna.

Missbruket sprider sig

I dag kommer aktieägaren Folksam att rösta emot Ericssons belöningssystem. Det är ju inte bara de verkställande direktörerna som får bonus. Missbruket sprider sig ner i företagen. Ericsson har ett aktiesparprogram som nyckelpersoner i företaget kan utnyttja oavsett hur det går för företaget.

– På vilket sätt motiverar det här personalen egentligen, undrar Folksams Carina Lundberg Markow.

Girigheten ställs dessutom i skarp kontrast mot det faktum att Ericsson planerar att säga upp tusentals anställda. Företaget går ju dåligt?…

I går ringlade kön utanför Konserthuset i Stockholm. Då var det SEB som bjöd på lax- och kycklingtallrik och ett kursfall på 27,5 procent.

Samt beskedet då, att vd:n Annika Falkengren höjer lön och bonusar med över en miljon till elva miljoner kronor om året.

På plats var ägaren Första AP-fonden med kravet på att få veta hur bonussystemet gjort SE-banken bättre.

Vi blir lurade

Aktieägarna vill tjäna pengar. Det är därför de köpt aktier i bolagen. De har inget som helst intresse av att miljontals kronor rinner förbi dem ner i chefernas fickor. Kanske trodde de att bonusarna skulle sporra cheferna till att göra extra goda affärer.

Men där blev de lurade. Eller rättare sagt, där blev vi lurade. För det är jobben som försvinner. Och det är våra pensionspengar de plockar åt sig.

Enligt gårdagens Aftonbladet tjänade 14 direktörer sammanlagt 190 miljoner kronor i fjol.

Frågan är vad i hela världen gör man med så mycket pengar, det finns väl en gräns för hur många segelbåtar man kan köpa?

Låt er inte luras av ytterfilén. Det är framtidens investeringar och dina pensionspengar de stoppar på sig.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Ekonomisk politik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ekonomisk politik