Mejla

Eva Franchell

Om cancersjuka betett sig så illa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Uppochnervända världen Försäkringskasssans generaldirektör Dan Eliasson har myglare i leden. Chefer i hans närhet har ­fuskat så mycket med regelverket att deras ersättning skulle ha uteblivit ifall de varit sjukskrivna.
Uppochnervända världen Försäkringskasssans generaldirektör Dan Eliasson har myglare i leden. Chefer i hans närhet har ­fuskat så mycket med regelverket att deras ersättning skulle ha uteblivit ifall de varit sjukskrivna.

3 APRIL 2014. FÖRSÄKRINGSKASSAN.

Det skakar på Försäkringskassan.

Myndigheten som kräver att svårt ­sjuka svenskar sköter sig till punkt och pricka har själv svårt med regelverket. Det är allvarligt. Allmänhetens förtroende för Försäkringskassan är redan lågt och riskerar nu att bli ännu lägre.

Det är tidningen Expressen som avslöjar de senaste turerna på Försäkringskassans huvudkontor. Värre än den värsta såpopera faktiskt och flera toppchefer runt generaldirektören är inblandade.

Gav kärestan ett chefsjobb

Chef ett ordnade jobb till sin svärdotter och beslutade själv om hennes lön. Han försökte även fixa in sin fru. Efter en nedlagd jävsutredning blev han befordrad, fick ansvar för 4 500 anställda samt en ­månadslön på 107 500 kronor. Han fick även en plats i Försäkringskassans ledningsgrupp.

En av generaldirektör Dan Eliassons handgångna män, alltså.

Chef två anställdes med ansvar för kommunikationen. Även han fick en plats i ledningsgruppen. Snart inledde han en kärleksaffär med en underlydande kvinna som raskt fick ett chefsjobb och en ­månadslön på 47 500 kronor. På arbetstid fick hon dessutom följa med chefen på en kärleksresa till Miami.

En internutredning påbörjades även när det gäller chef två. Först lades den ner, men snart återupptogs den igen. Dan ­Eliasson började väl bli kall om fötterna.

Försökte täta läckor

Därmed kliver chef tre in på arenan. Han har ansvar för säkerheten och forskar i det mesta. En hemlig inspelning ­avslöjar hur han försöker få sina underlydande att ­röja läckorna. Trots att de anställda försöker stoppa hans undersökningar ­insisterar han på att få veta vem som skvallrat om alla skandaler för Expressen.

Det är straffbart att efterforska källor. Uppgiftslämnare skyddas av Tryckfrihetsförordningen, av själva grundlagen. Medarbetare måste anonymt kunna ­larma om missförhållanden på svenska myndigheter.

Även om både chef två och tre nu har lämnat sina jobb kvarstår ansvarsfrågan.

”Välfärdens finaste jobb”

Dan Eliasson kallas för myndighets­matadoren. Sedan han lämnade stats­sekreterarjobbet hos Thomas Bodström har han varit biträdande Säpochef och ­generaldirektör för Migrationsverket. När han utsågs till generaldirektör för Försäkringskassan fick han den svenska välfärdspolitikens finaste jobb, enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Det är märkligt att en så välmeriterad generaldirektör inte kan hålla bättre ­ordning på sina nära medarbetare.

Tänk om cancersjuka fuskat med ­regelverket och betett sig så här illa. Då hade kassans tjänstemän genast stämplat ut dem och skickat dem direkt till - arbetsförmedlingen.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN