Mejla

Ingvar Persson

Borås befinner sig i politikens centrum

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Thomas Johansson / AFTONBLADET / 3670

LEDARE

Ärligt talat borde jag vara i Borås just nu. På något sätt är det nästan som verkligheten placerat orten som röstar som Sverige röstar mitt i den politiska debattens centrum. Inte nog med att regeringen sagt ja till Trafikverkets nationella infrastrukturplan där järnvägen till Göteborg – landets sämsta enligt somliga – finns med. I veckan blev det dessutom klart att Borås högskola också blir nästa polishögskola.

Infrastrukturen och polisen. Tillsammans känns det som två av valrörelsens hetaste ämne. Lägg dessutom till att striden om privata vinster i välfärden är alldeles speciellt hård just i Borås så har vi täckt in en stor del av det politiska samtalet.

Politik från marknivån

Kanske är det just det som händer när man väljer att bevaka politiken från marknivån ute i en kommun. De stora frågorna finns där, det är bara perspektivet som blir annorlunda.

Nå, i dag ska i alla fall Socialdemokraterna presentera sitt valprogram för kommunen. Ett rött tält nedanför Rådhusets terrass är utlovat.

Det lär vara ett ambitiöst dokument, resultatet av ett halvårs arbete som involverat hundratals medlemmar i partiet.

Programmet handlar om praktiskt miljöarbete, fungerande omsorg för barn och äldre och skolan. Här finns avsnitt om bostäder, kultur och kollektivtrafik.

Många krav

Den som vill skulle antagligen kunna invända att kraven - det är över 100 - verkligen sträcker sig från lågt till högt. Det är ekologisk mat i kommunala matsalar och fluorsköljning i skolan, mer fler trygghetsboenden och halkkörning för äldreomsorgspersonalen. Socialdemokraterna vill att Borås ska arrangera fler idrottstävlingar och att närbiblioteken ska ha generösa öppettider.

Samtidigt är det väl precis så det blir när människor bjuds in till politiska samtal. Våra politiska tankar sträcker sig verkligen från de stora visionerna till det mycket vardagsnära.

Nå, bevakningen av valrörelsen fortsätter. Och vi tänker fortsätta att betrakta den från Borås, även om det inte blev någon resa i dag.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

I Borås får SD inte vara med och styra

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Som Borås röstar

Valet 2018

Borås

Vinster i välfärden