ÅSIKT

Jimmie Åkesson ska inte snacka skit om Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYR≈N
Vi vet redan att Sverige är bra på fotboll.

I Almedalsveckan kommer Jimmie Åkesson att presentera en bok som handlar om Sverige. Av försnacket förstår jag att han som vanligt kommer att leverera en massa skitsnack om vårt land. Det kommer med all säkerhet att handla om brottslighet och hur otryggt det är att leva i Sverige.
Boken lär heta något som "Det moderna folkhemmet" trots att Jimmie Åkesson aldrig har förstått vad folkhemmet egentligen går ut på. Han förstår inte att det innebär att Sverige ska vara som ett hem där staten tar ansvar för alla människor så att de kan leva i social och ekonomisk trygghet. Och då handlar det om alla människor.

Fel om Sverige

Nu vill Jimmie Åkesson stödja Moderaterna och därmed faller ändå hans idé om ett nytt folkhem. Ulf Kristersson brukar ju förtala de svenska trygghetssystemen som han föraktfullt kallar för "bidrag". Han och Jimmie Åkesson kommer att återinföra stupstocken i sjukförsäkringen och därmed går allt prat om ett modernt folkhem bara bort.
Dessutom har han fel om Sverige. Vi bor i ett fantastiskt land.

Sverige är faktiskt världens mest ansedda land, enligt undersökningen Country RepTrak från den internationella konsultbyrån Reputation Institute. 58 000 personer i de rika G8-länderna har fått ranka världens länder och Sverige värderas allra högst för att vi anses vara ett öppet land med låg korruption och för att vi har den mest progressiva sociala och ekonomiska politiken.

Med hög moral

"Sverige står ut för att det upplevs som ett generöst, jämlikt och miljömedvetet land med hög moral", konstaterar Nicolas George Trad som gjort studien.

Vi slår både Finland och Schweiz och det är klart att statsminister Stefan Löfven är stolt: "Vår sociala modell skapar inte bara tillväxt utan också frihet, jämlikhet och trygghet."
Det är i själva verket vårt folkhem som har rankats bäst i världen. Det är vår sjukförsäkring, vår föräldrapenning, pensionen, förskolorna och fritidsgårdarna. Allt är verkligen inte perfekt, Stefan Löfven har mycket kvar att göra. Men våra trygghetssystem är ändå tillräckligt bra för att svenskarna ska utstråla den trygghet som imponerar på omvärlden.

Bra på fotboll

Och apropå trygghet så rankar den ansedda tidningen Economist Stockholm som en av världens tryggaste städer. Stockholm kommer på åttonde plats för sin ekonomiska tillväxt och säkerhet. Sverige är ett av de bästa länderna att bo i, vi ligger på topp tio när det gäller länder som bidrar till det bästa för planeten och mänskligheten och dessutom är vi bra på fotboll.
Jimmie Åkesson tror att hans svartmålning av Sverige ska leda honom till makten, men de flesta av oss som bor här förstår att han bara snackar skit. Vi tycker nämligen att Sverige är ett land man kan vara riktigt stolt över.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM