Mejla

Pernilla Ericson

Ge oss en fotbollsfest utan tafsande män

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Så var det dags igen. En kvinnlig reporter rapporterar från VM, men tvingas värja sig från en man som tränger sig på för att pussa henne, sekunderna före en livesändning. Brasilianska journalisten Julia Guimarães utskällning av mannen har nu blivit viral. Ursinnet i hennes röst är tydligt.

“Gör inte så! Jag har inte tillåtit dig att göra så! Det är inte väluppfostrat, det är inte rätt.”

Aftonbladet har tidigare rapporterat om kvinnliga reportrars utsatthet i VM-området.

Sportbladets Malin Wahlberg följde de svenska supportrarnas marsch till arenan, och tvingades oavbrutet värja sig. Fotbollsfest, fylla – och män som tar sig rätten att tafsa, slita i håret, ta tag i ansiktet för att dra tungan över kinden. Män, som med sprit i kroppen tycker att det är fritt fram, när kvinnor är på plats och försöker göra sitt jobb.

”Skrev att jag förtjänade att dö”

Julia Guimarães har fått stort stöd i sociala medier för sin reaktion över övertrampet, men hon har också fått ta emot hatmejl.
“Jag har fått många hot. Jag slutade läsa för att de fick mig att må dåligt”, sa hon till Aftonbladet och tillade:

“En man skrev att allt bara var fejk och att jag förtjänade att dö.”

Det sker igen och igen.

SVT:s team Therese Bosta och Elin Fredriksson blev antastade under VM-matchen mellan Iran och Marocko, rapporterar Expressen.

“En man kom fram och daskade till min kollega i rumpan”, säger Therese Bosta.

Lösningen på problemet?

På Aftonbladets facebooksida skriver läsaren “Anders” att det är “vansinne att skicka ut damer på dessa grabbiga turneringar” och “Det finns väl Dam-VM och Dam-EM att bevaka för dem.” Den åsikten duggar tätt.

Fritt flödande ölkranar

Som om ett område fullt av manliga supportrar skulle innebära fri jakt på kvinnor. Tanken på att kvinnorna ska dra sig tillbaka är absurd, det är att retirera inför hotet om övergrepp. Vänd på det. Vad måste göras för att manliga supportrar inte ska bli ett hot?

Vi är en del av VM, och VM måste bli en fotbollsfest för alla. När det kommer till drängfyllan har Fifa ett stort ansvar. Under VM i Brasilien pressade Fifa landet att gå in i lagboken och tillåta alkoholförsäljning under matcherna. Anledningen? En ölsponsor gjorde fritt flödande ölkranar till ett krav. Sedan kom bakslaget, i form av raglande, okontrollerade supportar. “Det var otroligt hur många som var fulla”, sa då Fifas generalsekreterare Jerome Valcke till SporTV. Men även i Ryssland är ett ölmärke ett av Fifa:s främsta sponsorer.

Framför allt måste säkerheten på området börja fungera. Före VM var budskapet från Ryssland: “Drick inte mer än en öl före matchen – annars kan vi inte garantera säkerheten”, enligt Igor Karzov, på den nationella turistbyrån Visit Russia.

Det är för ynkligt.

Säkerheten måste vara sådan att människor – oavsett kön – kan fira sitt lags framgångar utan hotet om våld och övergrepp. Så att kvinnor kan göra sitt jävla jobb utan att få en främlings händer på kroppen.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

LIVE – Sverige-Mexiko: Följ avgörandet i grupp F

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Ryssland

Fotboll

Therese Bosta

Fifa