Jonna Sima

Dansk medieslakt – SD:s våta dröm

Ökad politisk styrning av Danmarks Radio

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkessons förebild genomför stora nedskärningar på public service i Danmark.
Jimmie Åkessons förebild genomför stora nedskärningar på public service i Danmark.

Danska public service-bolaget Danmarks radio, DR, har körts fram till slakt. Budgeten ska minskas med 20 procent. För att klara den besparingsplan som regeringens tre borgerliga partier med stöd av Dansk Folkeparti har lagt fram krävs drakoniska nedskärningar. I går meddelade DR att 400 medarbetare kan bli uppsagda. Sex tv-kanaler ska skäras ned till hälften och radioutbudet bantas från åtta till fem kanaler.
Viss förändring kan vara nödvändig. Där som här har medievanor förändrats. Även public service kan behöva anpassa sitt utbud efter digitalisering och nya konsumtionsmönster.

Men med det sagt handlar de omfattande besparingarna på DR inte så mycket om modernisering som om politik.

Tydligare politisk styrning

Det nya avtalet innebär att programinnehållet får en tydligare politisk styrning. DR får inte längre producera fördjupande artiklar, minst 48 procent av musiken som spelas måste vara dansk och det ska genomgående vara tydligt att det danska samhället vilar på kristendomen.
De nya reglerna innebär att Dansk Folkeparti, som är Sverigedemokraternas systerparti, inte bara har lämnat ett fingeravtryck på det nya avtalet utan slagit ned med hela handen.

Pressfriheten har varit ett av högerextremismens första offer.

Dansk Folkeparti är ett nationalistiskt, Putin-vänligt och högerpopulistiskt parti. Kravet på strypt invandring och islamkritiken utgör fundamentet. I dag är de Danmarks näst största parti.
Jimmie Åkesson lyfter ständigt fram Dansk Folkeparti som förebild. Förra helgen besökte SD-ledaren partiets riksårsmöte i Herning, Danmark, för att visa sitt stöd. Länge har Åkessons dröm varit att få samma inflytande som sina danska kamrater. Sedan 2016 sitter Danmarks konservativa och liberala partier i regeringen tack vare DF:s aktiva stöd.

Historisk punkt för svensk borgerlighet

Kanske är vi nu framme vid den punkt i historien när svensk borgerlighet är redo att släppa in SD i värmen.
Pressfriheten har varit ett av högerextremismens första offer. I Polen och Ungern har public service-journalister som uppfattats som misshagliga sagts upp och den politiska styrningen av innehållet skärpts. Danmark går nu i samma riktning.
Strax före valet kallade Jimmie Åkesson P3 för "vänsterliberal smörja" som han skulle lägga ned om han vore kanalchef. SD:s Richard Jomshof har uttryckt en önskan om att svensk media borde var mer som i Ungern.
Det finns ingen anledning att tvivla på att de menar det de säger.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.