Mejla

Eva Franchell

EU behöver fler kritiska politiker

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vad har EU gjort för Uddevalla?

Frågan ställs av Vänsterpartiets ­EU-kandidat Hanna Löfqvist utanför Åhléns i Uddevalla. Sista veckan före EU-valet och vänsterpartisterna vill fortfarande bara gå ur.

Europa är i kris, 27 miljoner går arbets­lösa och Vänsterpartiets huvudfråga blir att slåss, inte för fler jobb i EU – utan för utträde.

Hanna Löfqvist har räknat ut att man får 204 kommunala heltidsjobb för Uddevallas EU-bidrag.

Som om krisen för Uddevalla skulle kunna lösas lokalt. I Bohuslän eller ens i Sverige.

Vänsterpartisterna verkar tycka precis som de borgerliga, att krisen ska lösas i varje enskilt land.

Varför är det bara Socialdemokraterna som ser kraften i en enad europeisk vänster?

I Uddevalla ligger till exempel Volvo som ägs av Ford som har fabriker på sex kontinenter. Enbart i Europa finns 35 fabriker i nio länder.

I Trollhättan inte långt därifrån ligger Saab som fortfarande ägs av det nu konkursdrabbade General Motors som står med skulder på 172 miljarder dollar, nästan 1 300 miljarder kronor.

Om vi ska rädda 204 kommunala jobb i Uddevalla eller i Trollhättan, då måste vi ha fler bilarbetare som betalar skatt. Då måste vi tackla företag som Ford eller GM och då är EU den arena som står till buds.

EU är en koloss, det medges. De av oss som jobbat nere i Bryssel har med blandade känslor vacklat mellan jordbruksstöd och cocktailpartyn. Där nere behövs alla goda motkrafter. Varken storkapitalet eller högern, med ledare som Berlusconi, Sarkozy eller för den delen Reinfeldt, kommer att lösa krisen i Uddevalla eller Trollhättan.

För det krävs en enad europeisk vänster.

Vänsterpartiets parlamentsledamot Jens Holm, som inte kandiderar för nästa period, beskriver sina senaste år:

–?Det finns inga som jobbar så hårt i EU-parlamentet som vi EU-kritiker. Det är vi som rotar fram skandaler, tjatar fram hemliga dokument och slår larm om bidragsfusk. Utan oss skulle parlamentet vara en öken av ja-sägare.

Men varför måste han definiera sig som nej-sägare? Han behövs uppenbarligen. Att vara kritisk betyder inte att man ska stanna hemma. Det är politiker som Jens Holm som behövs i Bryssel för att de är så bra på att tjata och larma. Då går det inte att vända EU ­ryggen och säga att vi här i Uddevalla, Trollhättan, Sverige, vi klarar oss bättre själv.

Det är ju vad moderate Gunnar Hökmark brukar säga, att det ska vara mindre politik i EU.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM