ÅSIKT

Centern i spagat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET BILD
TUFF UPPGIFT På sikt blir det svårt för centern att klara sin spagat mellan kärnväljare och stureplansliberaler.

7 MAJ 2009. Centern är en av Sveriges största folkrörelser, står det på partiets hemsida. Och visst finns det gräsrötter kvar.

Några av dem kritiserar regeringens politik i motioner till partistämman, som börjar i dag. Kraven handlar ofta om att alliansen måste göra mer för landsbygden.

”Den nuvarande regeringen måste förstå att man kan inte endast satsa pengar på järnvägar i områden där marknaden är stor”, skriver Kalmars CUFavdelning.

Centern i Härnösand kritiserar alliansens högskolepolitik, som missgynnar de yngsta universiteten. Bodens centerkrets gillar inte nedrustningen av lantbrevbärarnas service. Från Örebro län kommer klagomål på att regeringen inte föreslog något bredbandsstöd i budgeten för år 2009.

Krisen märks mer

Motionerna vittnar om ett missnöje runt om i landet. Centern har inte lyckats få igenom en regional tillväxtpolitik som ger hela Sverige chanser att växa.

Det är ingen slump att alliansen är starkast i storstäderna. I resten av landet märks den ekonomiska krisen tydligare.

Bristande partidemokrati

Nedskärningarna slår hårt i Vilhelmina, Sorsele, Robertsfors och hundratals andra orter.

Centerveteranen Börje Hörnlund menar att alliansen har ett stort ansvar genom sina förändringar av skatteutjämningen mellan landets kommuner.

Regeringen har rövat pengar från fattiga landsortskommuner och fört pengarna till rika lågskattekommuner, skrev Hörnlund nyligen på DN Debatt.

Trots kritiken lär det knappast bli något stort uppror på stämman. Kanske en viss debatt om kärnkraften, men Maud Olofssons tal i dag möts säkert av starka applåder.

Kritiska partidistrikt har svårt att hävda sig när riksdagsgruppen tar snabba beslut i Stockholm.

Den bristande partidemokratin får hård kritik i motionerna. Flera kräver en återgång till att ha centerstämma varje år.

Nervositeten inom partiet kan öka när riksdagsvalet närmar sig och opinionssiffrorna inte ger någon belöning för kompromisserna i Stockholm.

Centerpolitiker runt om i Sverige förlorar trovärdighet när servicen rustas ner och rika storstadskommuner gynnas på landsbygdens bekostnad.

På sikt blir det svårt för centern att klara sin spagat mellan stureplansliberaler och kärnväljare.

Vården kan bli nästa konfliktfråga.

Alliansen tvingar nu alla landsting att betala för etableringen av privata vårdcentraler, utan behovsprövning. Det leder till en nedrustning av vården just där centerns traditionella väljare bor, lagom till september 2010.

Snart är det för sent

Moderaterna i storstäderna kommer att driva på för att minska skatteutjämningen ytterligare. Centerpartister från landets alla hörn måste pressa sin partiledning om regionalpolitiken ska ha en chans i alliansens valplattform.

På nästa centerstämma är det för sent.

ME